Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 15:35 |

Projekt Psihijatrijske klinike KCUS finansira Evropska komisija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Odsjek za međunarodnu saradnju Evropske komisije organizirao je ove sedmice skup u Banjoj Luci na koji su pozvani istraživači iz Bosne i Hercegovine sa ciljem edukacije za pisanje prijedloga projekata za prestižnu platformu finansiranja naučno-istraživačkih projekata Horizon 2020.

Jedan od projekata koji je prihvaćen za finansiranje u okviru ovog programa je projekt Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a direktorica neuropsihijatrijskih disciplina Alma Džubur Kulenović pozvana da u okviru  panela "Horizon 2020 - priče o uspjehu u BiH" iznese iskustva i preporuke drugim istraživačima za uspješno apliciranje za fondove Evropske komisije.

Ovaj projekt jedini je naučno-istraživački projekt iz područja medicine u Federaciji BiH koji se finansira iz Horizon 2020 platforme, a KCUS je ova sredstva iskoristio i za novo zapošljavanje saradnika u istraživanju, mladih ljekara koji su dobili priliku da steknu iskustvo u metodološki ustrojenom istraživanju koje pored centara u regiji uključuje i Queen Mary University of London.

S druge strane rezultati istraživanja pružit će Kliničkom centru mogućnost usvajanja novih usluga koje će poboljšati iskustvo kvalitete liječenja u ovoj ustanovi, a generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da je ovo samo jedan od projekata u kojem učestvuje Centar.

- Naši uposlenici se svakodnevno educiraju kako bi bolesnicima pružili što bolju zdravstvenu uslugu. Sretni smo što smo uz pomoć ovog projekta zaposlili mlade ljekare - dodala je Izetbegović, saopćeno je iz Pres službe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U protekle dvije godine u KCUS zaposleno je 66 ljekara specijalista, 51 ljekar na specijalizaciji i 52 medicinske sestre i tehničare te Izetbegović ocjenjuje da je KCUS najbolji primjer ustanove u državi koja je zaposlila veliki broj mladih stručnjaka čime pokazuju da za mlade ima budućnosti u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!