Bosna i Hercegovina     | 29.09.2018. 11:24 |

Mandić: Situacija u zdravstvu mnogo bolja od uvjeta u kojima djelujemo

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić smatra da je kvaliteta ovdašnjeg zdravstvenog sustava na zavidnoj razini, osobito uzimajući u obzir opće uvjete u kojima djeluje.

razgovarala: Sanda Hrkić

- Koliko je zapravo nebrige, površnog i nadasve ignorantskog odnosa prema tom sektoru, situacija u zdravstvu je i mnogo bolja od uvjeta u kojima djelujemo - naglasio je u razgovoru za Fenu ministar Mandić.

Mišljenja je da je zdravstvo često kategorija koja se olako koristi za priču da nešto u našem društvu ne funkcionira. Kaže da bi, iako (ni kao liječnik ni kao ministar) nije zadovoljan situacijom i da se uvijek mora težiti ka boljem, s druge strane zdravstvu dao višu ocjenu nego cjelokupnom društvenom sustavu.

Za reformu zdravstvenog sustava ministar Mandić ističe da je kontinuirani neprekidni proces. Zdravstvo se, kaže, uvijek mora mijenjati i prilagođavati potrebama pacijenata, napretku tehnologije u medicini, ali i napretku medicine uopće, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj djeluje.

- Međutim, u tom procesu zdravstvo kao sektor nije i ne može biti samo. Zdravstveni sustav indirektno i direktno ovisi od cjelokupne društveno-ekonomske situacije u državi. Nažalost, zdravstvo je kod nas i dalje zanemareno i prepušteno samo sebi, a umnogome ovisi od stvari, situacije, ali i odluka koje se donose izvan tog sektora - naglasio je.  

Izdvojio je tako primjer sredstava od PDV-a i trošarina na duhan i alkohol "koje se troše skoro na sve, samo ne i na zdravstvo". 

U vezi aktivnosti u mandatu na izmaku iz ugla primarne nadležnosti Ministarstva, ministar Mandić podsjeća da su usvojene Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji, čime je uveden pretpostavljeni pristanak, po uzoru na najuspješnije države ovog područja. U tom kontekstu potpisan je i Protokol o suradnji s Hrvatskom.

- Napravili smo, kao Ministarstvo, neophodne zakonske i administrativne preduvjete za unaprjeđenje sustava doniranja i transplantacije organa, ali nismo napravili istinski iskorak. Naravno, pacijenti nisu zadovoljni, jer nismo povećali broj transplantacija. Očigledno da svijest, ne samo kod građana kao potencijalnih donora nego i kod zdravstvenih djelatnika koji bi zakonske pretpostavke trebali provoditi u praksi, nije na potrebnoj razini - kazao je.  

Nažalost, naglašava ministar, na transplantaciju organa se i dalje gleda samo iz ugla potencijalnih donora, a ne onih koji čekaju na organ.

- Kad dostignemo razinu svijesti da i zdravstveni djelatnici i svi građani budu razmišljali i donosili odluke iz ugla onih koji čekaju organ, onda ćemo napraviti istinski iskorak. U tom smislu organizirali smo brojne edukacije za naše zdravstvene profesionalce i tu moramo snažnije djelovati - kazao je.

Ministar Mandić izdvaja i usvajanje Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, što je, kako kaže, temeljni preduvjet za unaprjeđenje stanja u toj oblasti.

- Cilj tog zakona je postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje omogućiti potomstvo i planiranje obitelji za bračne ili izvanbračne parove s bračnim sterilitetom, odnosno omogućiti im ostvarivanje osnovnog ljudskog prava garantiranog kako međunarodnim, tako i domaćim dokumentima, uz osiguranje kvalitete i sigurnosti - kazao je.

Ministar Mandić podsjeća da je pripremljen i zakon o kemikalijama, a u parlamentarnu proceduru je upućen i Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

- U ovom mandatu smo osigurali povećanje proračuna za nabavu cjepiva, pa je tako u program obavezne imunizacije unazad tri godine uvedeno i petovalentno cjepivo - naglašava.

Podsjeća da je obuhvat djece obveznim cjepivom ispod željene razine što nas svrstava u rizične države za epidemijsku pojavu cjepivom preventabilnih bolesti.

- Stoga, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH provodimo niz aktivnosti i mjera da bi unaprijedili provođenje programa. Osim uvođenja novog cjepiva u program, mnogo radimo na dodatnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika u cjepnim centrima sa svim našim i međunarodnim partnerima. U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) provodimo TIP program (Tailoring immunization program) - naglasio je.

Precizira da se radi o programu koji će na znanstvenim temeljima definirati i identificirati razloge i subpopulacijske grupe u kojima se bilježi niži obuhvat, što je temelj za izradu dodatnih mjera za povećanje obuhvata imunizacijom.

Ministar Mandić kaže da su sve to pozitivni pomaci ka sustavnim rješenjima, ali i ističe "nismo zadovoljni u promjenama koje se tiču uvođenja novih izvora financiranja zdravstva".

- Usprkos načelnoj podršci, obećanjima, dosad još nismo dobili konkretnu podršku. Trenutni sustav financiranja zdravstva, oslonjen samo na doprinose, neadekvatan je da odgovori na potrebe pacijenata. To se mora promijeniti, jer priča o zdravstvu nije priča samo zdravstvenih djelatnika, zdravstvenih ustanova i institucija. To je priča sviju nas. To je priča o poboljšanju svakodnevnog života svih građana u BiH, o odgovornosti svih razina i svih sudionika vlasti u našoj državi - poručio je ministar Mandić.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Šantić: Zaštita oboljelih od rijetkih bolesti važna oblast zdravstvene zaštite, traži dodatnu pažnju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'