Svijet     | 28.09.2018. 12:34 |

Slovenija protiv produžavanja austrijskih graničnih kontrola

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. rujna (FENA) - Slovenija je protiv graničnih kontrola unutar Schengenske zone, nakon što je austrijska vlada ovog tjedna najavila da će zbog ilegalnih migracija od Europske komisije tražiti novo produženje tih mjera i na svojoj granici sa Slovenijom.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je u svojoJ današnjoj reakciji da je austrijski nadzor na granici sa Slovenijom neopravdana i neproporcionalna mjera, prenosi Hina.

To dokazuju, navode u slovenskom MUP-u, i statistički podaci prema kojima je austrijska policija u dosadašnjem dijelu ove godine Sloveniji predala 15 osoba, a tijekom cijele prošle godine samo 25, što svjedoči da sekundarne migracije unutar EU-a preko Slovenije nisu značajne i da ne predstavljaju prijetnju unutarnjoj sigurnosti Austrije.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl u srijedu je u parlamentu izjavio da će vlada premijera Sebastiana Kurza uskoro od Europske komisije tražiti da se za još pola godine Austriji odobri privremena polugodišnja suspenzija schengenskog režima bez kontrole putnika i vozila na granici sa Slovenijom i Mađarskom zbog ilegalnih migracija.

Austrijska veleposlanica u Sloveniji Sigrid Berka izjavila je u četvrtak, predstavljajući prioritete austrijskog predsjedanja EU-om, da Austrija ne može odustati od kontrola na granici sa Slovenijom dok ne postoji učinkovita kontrola vanjskih granica EU-a te da privremenu suspenziju režima bez kontrola, osim Austrije, provode i neke druge države, članice Schengena, pa i Njemačka na granici s Austrijom.

Austrija je privremenu suspenziju režima slobodnog prijelaza bez kontrole na granici sa Slovenijom uvela početkom velike migrantske krize 2015. i od onda tu mjeru uz odobrenje Europske komisije produžava svakih šest mjeseci.

Slovenija je u više navrata nakon prestanka velikog migrantskog vala poručivala Austriji da je ta mjera što se tiče Slovenije nepotrebna jer, kako tvrdi, ona učinkovito brani vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj, a granične kontrole Austrije prema Sloveniji izazivaju usporavanje gospodarskih tokova i velike gužve na Šentilju i prijelazu Karavanke, osobito u vrijeme ljetne turističke sezone.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom