Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 12:33 |

KCUS - Uspješan oporavak pacijentice povrijeđene u saobraćajnoj nesreći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) -  Na Intenzivnom odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS svakodnevno se zbrinjavaju pacijenti s teškim tjelesnim povredama.

Nedavno se na toj klinici liječila pacijentica nastradala u saobraćajnoj nesreći na autoputu A1 u kojoj su smrtno stradale tri mlađe ženske osobe.

Po riječima prim. dr. Amira Zjakića, šefa Odjela intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju, pacijentica je prvo zbrinuta na Klinici za anesteziju i reanimaciju, gdje je uključen multidisciplinarni tim za njeno zbrinjavanje, te je nakon toga prebačena na Kliniku za ortopediju i trumatologiju, saopćeno je iz KCUS-a.

- Pacijentica je primljena kao hitan slučaj iz saobraćajne nesreće. Vaskularni hirurg je uradio hitnu operaciju arterije na nozi, a ortoped stabilizaciju prijeloma natkoljenice sa vanjskim fiksatorom. Prijelom podlaktice je također, riješen imobilizacijom. Pacijentica se nalazila nekoliko dana pod intenzivnim reanimacionim tretmanom i kontrolom naših anesteziologa. Nakon preooperativnih priprema uradili smo novu operaciju. Skinuli smo fiksator i uradili osteosintezu bedrene kosti, a nekoliko dana poslije osteosintezu podlaktice. Kolege sa maksilofacijalne hirurgije obavili su operaciju lica i nosa - rekao je prim. dr. Zjakić.     

Ističe da je pacijentica nakon što je premještena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju započela i fizikalni tretman.

- Nakon dva mjeseca i kontrolnog pregleda mogu reći da se pacijentica uspješno oporavila i da provodi planski fizikalni tretman. Dobar rezultat koji imamo na kraju liječenja je rezultata tog inicijalnog pristupa medicinskih timova koji djeluju u sastavu KCUS - naveo je Zjakić.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, primjer ove pacijentice samo je jedan od svakodnevnih slučajeva koji se zbrinjavaju na KCUS.

- Sretni smo što smo mogli pomoći osobi iz ovako tragičnog udesa. Žao nam je što nismo mogli učiniti isto i za ostale iz ove saobraćajne nesreće. KCUS ima izvrstan kadar i opremu. KCUS je spreman liječiti sva teška stanja. Imamo najsavremenije operacione sale. U posljednje dvije godine zanovili smo aparate, vratili 83 miliona duga, srušili stare objekte, skratili liste čekanja, a u nekim segmentima one i ne postoje. Sve smo to uspjeli jer smo naporno i predano radili - poručila je Izetbegović, navodi se u saopćenju iz KCUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom