Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 13:01 |

U znak sjećanja na Sulejmana Redžića otvorena naučna konferencija u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - U znak sjećanja na život i djelo akademika Sulejmana Redžića otvorena je prva naučna konferencija "Priroda južne i istočne Evrope – diverzitet, stanje i upravljanje".

Tom prilikom, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je značaj ovog naučnog skupa i učešća vrsnih botaničara i biologa, saradnika akademika Redžića iz Slovenije, Italije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Na konferenciji je prezentirano 40 naučnih radova koji se odnose na specifične, a visoke vrijednosti prirode Bosne i Hercegovine, Balkana i cijele južne Evrope.

Veliki broj zemalja u južnoj i istočnoj Evropi nalazi se u stanju društvene i ekonomske tranzicije. Trenutni društveni procesi ostavljaju trag na stanje prirode, uključujući promjene u strukturi i području ekosistema, promjene veličine i zdravlja stanovništva te na razini genetske raznolikosti.

Potreba dokumentiranja prirodnog bogatstva u biološkoj raznolikosti, kao i promjena u njenom stanju, te razvijanja optimalnih modela upravljanja razlog su organiziranja ove konferencije.

Konferencija će biti nastavljena naučnom ekskurzijom na prostoru dolomitnog kompleksa oko Konjica, te na području Glavatičeva i Bjelašnice, saopćeno je iz UNSA.

Organizatori su Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" i Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa UG Fondeko. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo