Bosna i Hercegovina     | 30.09.2018. 09:54 |

ERNO ured u Sarajevu kontakt tačka javnih servisa jugoistočne Evrope

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Ove godine, tačnije 1. novembra, navršava se 18 godina od uspostavljanja mreže za evrovizijsku regionalnu razmjenu vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO) u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Piše: Hana Imamović

Ova mreža okuplja 11 javnih RTV sistema iz zemalja nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije, kao i iz Albanije, Mađarske, Rumunije i Bugarske, i predstavlja jednu od četiri regionalne razmjene vijesti unutar evrovizijskog  sistema, u kojem postoje i mediteranska mreža, nordijska mreža te istočnoevropska mreža.

Šefica ERNO Koordinacijskog ureda Sarajevo Željka Lekić-Subašić ispričala je za Fenu da su u vrijeme kada je ERNO uspostavljen sve veze među zemljama jugoistočne Evrope bile pokidane, nije bilo gotovo nikakve komunikacije.

Koordinacijski ured je uspostavljen u Sarajevu 2000. godine gdje se i danas nalazi i predstavlja takozvanu kontakt tačku za sve javne servise jugoistočne Evrope koji im se mogu obratiti ukoliko im je potrebna neka vijest ili priča.

Cijeli projekat ove mreže počeo je na inicijativu finske državne televizije koja je ukazala na potrebu uspostavljanja ovakve saradnje poučeni svojim dobrim praksama u okviru nordijske zajednice.

Međutim, javni servisi ovih 11 zemalja uvidjeli su svrhu postojanja ovakve mreže te i sami članarinama doprinose radu ERNO-a što je, kaže Lekić-Subašić, neobično za jedan međunarodni donatorski projekat i dokazuje njegovu uspješnost.

Osnovna aktivnost ERNO-a je razmjena vijesti i dnevno se razmijeni između pet i 12 TV priloga, a od 2000. godine razmijenjeno je više od 30.000 vijesti i priča. ERNO radi na principu kao agencija jer distribuira polugotovi materijal koji ostali mogu montirati i iskoristiti u skladu s potrebama svojih TV programa.

- Svako jutro pregledamo šta se događa u regionu, razgovaramo s predstavnicima svih javnih servisa o tome šta njima treba taj dan i šta oni mogu ponuditi i ta razmjena zapravo predstavlja pregled najvažnijih dešavanja jugoistočne Evrope koji je dostupan ne samo članicama ERNO-a nego svim članicama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - pojasnila je Lekić-Subašić.

Govoreći o temama TV priloga koji se najčešće distribuiraju navela je podatak da se oko 80 posto njih odnosi na političke vijesti, ali ERNO pokušava i druge priče dijeliti poput kulturnih događaja, zanimljivih priča, a događa se da ERNO i predloži da javni servis uradi neku priču koja bude distribuirana u regiji.

- O poplavama smo razmijenili stotine priloga, ali ono što je specifično je da najveće agencije pokrivaju događaj dok on traje, dok ERNO pokriva i to kako je došlo do poplava recimo i šta se dogodilo poslije toga što je prednost regionalnog pristupa - dodala je.

No, pored razmjene vijesti ERNO je u posljednjih 18 godina organizirali 30-ak različitih treninga za različite nivoe medijskog osoblja u javnim servisima poput treninga za digitalnu montažu, radionice o tome kako izvještavaju o EU integracijama ili radionice o izvještavanju o kulturnom naslijeđu.

Kao jedan od rezultata tih radionica bila je i produkcija serije od četiri dokumentarca o kulturnom naslijeđu u jugoistočnoj Evropi što je emitirano na javnim servisima, a uz sponzorstvo s Googleom organizirali su i prvu zajedničku radionicu za medijske djelatnike koji rade na on-line odjelima javnih servisa.

Napomenula je da je konzorcij kojeg čine Međunarodna federacija novinara, Evropska federacija novinara, EBU, ERNO, BIRN i austrijski javni servis, dobio veliki ugovor prošle godine od Evropske komisije za pomoć javnim servisima na zapadnom Balkanu.

Projekat će trajati dvije i pol godine, a obuhvata niz aktivnosti koje će se implementirati za koje je EU prepoznala kao prioritete javnim servisima poput finansijanja, uprave, digitalizacije i razmjene arhive, a ERNO će biti zadužen za koprodukciju dječjeg programa te integraciju platformi vijesti unutar javnog servisa (TV, radio, on-line).

Šefica ERNO Koordinacijskog ureda Sarajevo Željka Lekić-Subašić je podsjetila da je u brojnim problemima s kojima se region suočava od političkih do ekonomskih teško jačati javne medijske servise, ali nedvosmisleno je kazala da su oni neophodni i da se u slučaju bh. javnog RTV sistema u okviru kojeg su tri emitera mora iznaći način za stabilno finansiranje.

Mišljenja je da je nemoguće govoriti o dobrom programu na javnim servisima sa ovako malom naplatom RTV takse, kada je za produkciju kvalitetnog programa potrebno mnogo novca, no oni su važni kako bi gledaoci imali izbor i ne bi bilo oslonjeni samo na komercijalne sadržaje poput TV sapunica i reality programa.

Ured ERNO u Sarajevu vode tri žene uz Lekić-Subašić tu su i ERNO koordinatorica Renata Sarić i istraživačica/on-line urednica u ERNO uredu Elma Čaušević koje su napomenule da ERNO doprinio atmosferi međusobnog poštovanja i povjerenja te izgradnji mostova i novih veza među zemljama, ljudima i kulturama te pokazao da su dobri odnosi u susjedstvu ključni za bolje razumijevanje i održivi mir.

ERNO mreža čini je 11 članica javnih televizijskih servisa, članica EBU-a, a to su Televizija Slovenije (RTVSLO), Hrvatska radio televizija (HRT), Televizija Rumunije (TVR), Bugarska televizija (BNT), Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Televizija Srbije (RTS), Televizija Crne Gore (RTCG), Televizija Kosovo (RTK), Albanska televizija (TVSH), Makedonska televizija (MRT), te Mađarska televizija (MTVA).

ERNO i Lekić-Subašić su dobitnici nagrade "Dr. Erhard Busek SEEMO" za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Evropi 2014. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo