Svijet     | 28.09.2018. 10:11 |

Abbas: Jerusalem nije na prodaju

FENA Internet

NEW YORK, 28. septembra (FENA) - Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas  je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku istakao da Jerusalem nije na prodaju i da se ne može trgovati pravima palestinskog naroda.

Osudio je i "zakon o jevrejskoj državi" koji je u julu ove godine usvojen u izraelskom parlamentu, Knessetu, napominjući da ovaj zakon legitimiše diskriminaciju prema Palestincima koji čine oko 20 posto stanovništva Izraela.

Istakao je da je stoga takav zakon "rasistički" te da u velikoj mjeri sprječava mogućnost dvodržavnog rješenja.

"Ovaj zakon, suprotan međunarodnom pravu, premašio je sve crvene linije i bit će povod izgradnje rasističke države", upozorio je Abbas u obraćanju prisutnima.

Govorio je i o ulozi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Bliskom istoku te dodao da s nestrpljenjem očekuje mirovnu inicijativu Washingtona, podsjetivši da je SAD u međuvremenu napravio korake koji su pogrešni.

Od SAD-a je zatražio da preispitaju i ponište odluke o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, ukidanju pomoći Palestincima te da povuku podršku ilegalnim jevrejskim naseljima.

"Ovakve odluke potkopavaju dvodržavno rješenje", rekao je predsjednik Palestine, dodajući da je administracija u Washingtonu "više na strani Izraela" zbog čega, kako je kazao, Palestinci neće prihvatiti da SAD bude jedini medijator u budućim mirovnim pregovorima.

Istakao je da mir u regionu može biti uspostavljen samo ako bude formirana nezavisna država Palestina sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, dodajući da u suprotnom slučaju nema mira i blagostanja na tom području.

Na kraju je naglasio da je palestinski narod podnio velike žrtve, ali da i dalje vjeruje u mir.

"Nismo protiv pregovora i nikada nismo odbili prijedlog da se pregovara. I dalje ćemo pružati ruku radi mira", kazao je Abbas, prenosi TRT.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Blinken i Abbas: SAD podržava 'opipljive korake' za stvaranje palestinske države

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom