Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 10:26 |

U povodu Svjetskog dana srca - Unosite li dovoljno magnezija?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Magnezij ima veliki značaj za kardiovaskularno zdravlje. Budući da se ispitivanjima magnezija redovnim krvnim pretragama ne može dobiti uvid u njegovo stvarno stanje u stanicama, većina slučajeva nedostatka magnezija ostaje neotkrivena.

O tom, neprepoznatom deficitu magnezija, kao moguće glavnom pokretaču kardiovaskularnih bolesti, te njegovoj upotrebi u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti piše u člancima objavljenima ove godine u časopisu Britanskog kardiovaskularnog društva Open Heart.

Znanstvenici ističu da je većina ljudi modernog doba u povećanom riziku nedostatka magnezija, kako zbog smanjenog sadržaja magnezija u hrani i prevelikoj konzumaciji rafiniranih namirnica,  tako i zbog upotrebe lijekova koji potiču njegovo izlučivanje iz organizma. S manjkom magnezija povezuju se također stres i alkoholizam.

- Preporučeni unos magnezija iznosi 375 mg dnevno, a njegovi dobri prirodni izvori su orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i prirodna mineralna voda bogata magnezijem - navode agencije u povodu Svjetskog dana srca (29. septembar).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu akcija u povodu Svjetskog dana srca

Počela kampanja ''Dani srca'' u Mostaru

INZ za Dan srca - Prestanak pušenja, promjena navika, izbjegavanje stresa važni faktori u prevenciji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!