Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 16:43 |

Sjednica Doma naroda nastavljena

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Nakon više od dva sata  pauze, nastavljena je današnja vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije.

U nastavku, sjednicu je počeo voditi jedan od dopredsjedavajućih Doma, Jasenko Tufekčić, tvrdeći da za to ima podršku većine delegata na osnovu njihovih potpisa, ali se ubrzo pojavila predsjedavajuća Lidija Bradara i negodovala što je nastavak uslijedio na taj način.

Prethodno, u toku pauze, pozivajući na nastavak rada, Tufekčić je od parlamentarnih službi dobio informaciju da trenutno zasjeda Klub delegata hrvatskog naroda i da će se po završetku, u salu za sjednice vratiti predsjedavajuća Lidija Bradara. Kako je u tom momentu izjavio Tufekčić, ako se predsjedavajuća ne pojavi za deset minuta, vođenje sjednice će preuzeti on, što je po isteku ovog termina i učinio.

Prije početka pauze, delegati su se izjasnili o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH. Glasano je na osnovu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa, pa su u prvom krugu glasali pojedinačno klubovi sva tri konstitutivna naroda, a potom i Dom naroda u cjelini, općim izjašnjavanjem svih delegata odjednom.

U prvom krugu, Klub Hrvata nije dao većinsku podršku zakonu, a u potonjem općem izjašnjavanju, registrirana je većinska podrška Doma naroda u cjelini.

Ovaj ishod je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, obrazložio kao "pad" zakona, zbog čega, kako je dodao, nema potrebe upućivati ga na ocjenu Ustavnom sudu FBiH.

Proceduru glasanja po kojoj zakon, u konačnici, ipak može biti upućen Ustavnom sudu, tražila je danas dvotrećinska većina delegata Bošnjaka.

Oni će i u nastavku sjednice insistirati na provođenju te procedure, kako je izjavio predsjedavajući bošnjačkog kluba Osman Ćatić. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana