Svijet     | 27.09.2018. 16:01 |

Lieberman: Izrael će ponovo otvoriti granični prijelaz sa Sirijom kod Golana

FENA Internet

JERUSALEM, 27. septembra (FENA) - Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman  saopćio je u četvrtak kako je Izrael spreman da ponovo otvori granični prijelaz sa Sirijom za osoblje Ujedinjenih nacija i da će nastaviti s operacijama kao i prije sirijskog rata.

Lieberman je izjavio novinarima tokom posjete prijelazu Quneitra na Golanskoj visoravni koju je anektirao Izrael da su Posmatračke snage UN-a za degažman  (UDOF) vratile na prijelaz i da su "dobro pripremljene", dodajući da je "lopta sada na sirijskoj strani terena". 

Prijelaz je bio zatvoren prije četiri godine iz sigurnosnih razloga, kazao je  Lieberman.

Prijelaz je uglavnom bio korišten za snage UN-a smještene u regiji i za povremeno prebacivanje poljoprivrednih poizvoda.

Quneitra je bila zona sukoba između sirijske vojske i pobunjeničkih grupa, među kojima je i al-Nusra Front. Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada povratile su kontrolu nad regijom.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u Bliskoistočnom ratu 1967. i kratko nakon toga ju je anektirao, tvrdeći da je dio Izraela, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica, prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'