Svijet     | 27.09.2018. 15:41 |

Erdogan stiže u Njemačku uz jake mjere sigurnosti

FENA Internet

BERLIN, 27. septembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je doputovao u Njemačku u kontroverznu trodnevnu državnu posjetu za koju se obje strane nadaju da će pomoći u obnovi odnosa koji su narušeni u posljednjim godinama.

Veze između dvije NATO saveznice narušene su kada je Erdoganova vlada uhapsila desetke hiljada ljudi u masovnim čistkama nakon propalog pokušaja puča iz 2016. godine, od kojih su neki njemački državljani.

Kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja dom za tromilionsku tursku zajednicu, u više je navrata isticala značaj dobrih odnosa s Ankarom, partnerom na koga se oslanja kako bi joj pomogao u suzbijanju priliva migranata u Evropu.

Iako se brojna politička pitanja nadvijaju nad posjetom, također se pomalja i sjenka nogometnog sporenja.

Turska i Njemačka u ogorčenoj su utrci za domaćinstvo Evropskog nogometnog prvenstva u 2024., dok se objava dobitnika kandidature očekuje nekoliko sati po Erdoganovom dolasku.

Mjere sigurnosti pojačane su u njemačkoj prijestolnici, gdje će Erdogana dočekati na aerodromu Tegel demonstranti koji se zalažu za slobodu štampe iz grupe Novinari bez granica.

Na hiljade Erdoganovih kritičara najavilo je izaći na ulice Berlina i gradova širom Njemačke kaki bi protestovali protiv brojnih pitanja od turske reputacije na polju ljudskih prava do ofanzive protiv kurdske milicije u Siriji.

Erdogan je izjavio da će iskoristiti posjetu kako bi poboljšao odnose dviju zemalja i također da izvrši pritisak na Njemačku da intenzivira borbu protiv "terorističkih grupa" kao što su Radnička partija Kurdistana (PKK) i pokret muslimanskog imama Fetullaha Gulena koga Ankara optužuje za propali puč.

Uprkos napetostima, Berlin i Ankara grčevito rade na popravljanju odnosa u vrijeme kada se Erdogan otvoreno spori s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i turska ekonomija je u rapidnom padu.

Postepeno približavanje započelo je nakon što je njemačko-turski novinar Deniz Yucel oslobođen u februaru, dok je novinarki Mesale Tolu također dopušteno da se vrati u Njemačku prošlog mjeseca. Oboje se još suočavaju s optužbama vezanim za terorizam u Turskoj.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dočekat će Erdogana - u prvoj zvaničnoj posjeti Njemačkoj otkako je postao predsjednik države u 2014. -uz vojne počasti i na državnoj večeri u palati Bellevue u petak - dok je nekolicina opozicionih političara najavila bojkot turskog čelnika.

Tokom boravka u Njemačkoj on će se također sastati dva puta s Merkel radi razgovora za koje se očekuje da će biti posvećeni sirijskom sukobu.

Erdogan će u subotu otputovati u Koeln kako bi otvorio jednu od najvećih evropskih džamija, čiju je gradnju finansirala organizacija Ditib koju kontrolira Ankara, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana