Ekonomija     | 27.09.2018. 13:57 |

Zvizdić: Sarajevo halal sajam prilika za nove investicije (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) -  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na otvaranju Sarajevo halal sajma (Sarajevo Halal Fair) da ovaj sajam vidi kao odličnu priliku za nove investicije s obzirom na to da tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini.

- Tržište islamskog svijeta je veliko, govorimo o populaciji od oko 1,8 milijardi stanovnika, što čini oko 24 posto svjetske populacije. To je veliko tržište i za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i mi moramo biti dio takvih procesa. Zbog toga mi je drago da u Bosni i Hercegovini postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga – istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište, dodajući da se iskreno nada da će se kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija, otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bosanskohercegovačkih proizvoda na svjetsko tržište.

Sarajevo halal sajam okupio je halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta i ponovo stavio Sarajevo i BiH na mapu najznačajnijih ekonomskih i poslovnih susreta.

 -Pored brojnih biznis foruma i privrednih sajmova koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, od kojih su neki postali prepoznatljivi na regionalnom i međunarodnom nivou, ovaj sajam daje novu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Sarajevo halal sajam vidim, ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bosanskohercegovačke ekonomije i  kontinuiranom povezivanju privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona – naglasio je Zvizdić.

U svom obraćanju je naglasio da postignuti rezultati u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH argumentovano potvrđuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj i poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i bh. ekonomije.  

Podsjetio je da je rast GDP-a u 2017. bio iznad tri posto i da se taj trend nastavio i u 2018. godini. Obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2017. godini prvi put približio iznosu od 30 milijardi KM, rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja u 2017. godini je bio među najvećim u regionu i iznosio je 17,5 posto, a u ovoj godini imamo još bolje rezultate.

Zvizdić je dodao da je najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH Evropska unija  u koju izvozimo više od 72 posto proizvoda. Dodao je da je Bosna i Hercegovina u 2017. imala 800 miliona KM stranih ulaganja, što je povećanje od 38 posto u odnosu na 2016. godinu i da se taj trend rasta nastavlja i u ovoj godini.

-Naravno, naša obaveza i naše čvrsto opredijeljenje je da ćemo nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenjemu poslovnog okruženja, jačanjem vladavine prava i daljomj stabilizacijom političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg dinamiziranja ekonomskog razvoja – kazao je Zvizdić. 

Napredak bilo koje vrste, kako je dodao, zahtijeva naporan rad.

 -Zato nas sve pozivam da zajedničkim radom, trudom i zalaganjem pomognemo Bosni i Hercegovini u njenom održivom ekonomskom razvoju i njenom evropskom putu. Pozivam vas da više ulažete u Bosnu i Hercegovinu i da budete dio našeg uspjeha – naveo je Zvizdić u svom obraćanju učesnicima i gostima SHF-a.

Više na:

Pogledajte  http://www.fena.ba/video/2183

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/148awXG3FZUFY8eYloM4Y3QhTFk_vRHDo?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'