Ekonomija     | 27.09.2018. 13:26 |

Marić osporava postojanje Saveza sindikata RS-a, oni to ne negiraju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.septembra (FENA) - Generalni sekretar Saveza sindikata RS-a Goran Stanković tvrdi da pojedine osporene odredbe Statuta tog sindikata ne utiču na njihov rad, koji, kako je naveo, nastavljaju u punom kapacitetu, legalno, legitimno i zakonito.

Ustavni sud RS-a ocijenio je jučer da određeni članovi Statuta Saveza sindikata Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom RS-a i Zakonom o udruženjima i fondacijama RS-a.

Istom odlukom utvrđeno je, također, da Izmjene i dopune Statuta Saveza sindikata RS-a od 11. maja 2018. godine nisu u saglasnosti sa navedenim višim normativnim aktima.

Stanković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci najavio da će Sindikat ispoštovati odluku Suda, nakon što bude objavljena u “Službenom glasniku RS-a”.

-Sindikat radi u punom kapacitetu, legalno, legitimno i zakonito. Sve ostalo su spekulacije – rekao je Stanković na tvrdnje Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave RS-a i jednog od lidera Konfederacije sindikata RS-a, povodom odluke Ustavnog suda RS-a, kojom su dijelovi Statuta Saveza sindikata proglašeni neustavnim i nezakonitim.

Marić tvrdi da od te sudske odluke “Savez sindikata RS-a zvanično ne postoji”, što Stanković smatra netačnim.

Generalni sekretar Sindikata RS-a najavljuje uskoro Kongresa, na kojoj će biti usvojene sve izmjene, u skladu s odlukom Ustavnog suda RS-a, ali da osporene odredbe generalno ne utiču na rad entitetskog sindikata.

U Sindikatu uprave koji je mjesecima osporavao navedeni akt, ali i legitimnost izbora rukovodstva Saveza sindikata, predvođenog Rankom Mišić, tvrde da “organizacija koja je godinama djelovala mimo zakona mora da snosi odgovornost”.

Entitetski Ustavni sud je ocijenio da je neusaglašenost osporenih odredbi rezultat toga što iste nemaju pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu, zbog čega nisu u funkciji provođenja zakona, te iz njih ne mogu proisticati prava i obaveze subjekata prava, odnosno radi toga što je izmjene i dopune Statuta donio nenadležni organ, generalno vijeće, a ne kongres.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu