Sport     | 27.09.2018. 14:05 |

Organizatori najavili vrhunske borbe na Memorijalnom turniru 'Braća Bašović'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Šesnaesto izdanje Memorijalnog turnira u borilačkim sportovima "Braća Bašović" bit će održano u nedjelju, 30. septembra, u  sarajevskom Domu mladih od 19.00 sati. 

Tradicionalni turnir održava se u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste, Behudina i Bidu Bašović, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Behudin Bašović bio je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Džemko Bašović na pres-konfrenciji kazao je da se tradicionalna  manifestacija održava uz pomoć  sportskih radnika, bivših kolega sa kojima su  trenirali braća Bašović, ali i mlađih generacija boraca. 

-  Nadam se da će i ovaj turnir biti dobro posjećen i zanimljiv za sve ljubitelje borilačkih sportova. Ove godine odlučili smo se da pružimo priliku mlađim borcima iz BiH. Sada imamo jedan prelaz u kickboksu, gdje dolaze i stasaju mlađe generacije. Njima treba pružiti i medijsku promociju, kako bi u budućnosti bili nosioci ovih disciplina na našim prostorima. Pored vrhunskih borbi u glavnom programu, posjetioci će moći uživati u nekoliko predborbi. Ovaj put odlučili smo da ulaz bude besplatan i pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih - kazao je Bašović. 

On je najavio da će u borbi večeri snage  odmjeriti Mesud Selimović iz tuzlanskog kluba "Flek Tom Cat" i Dario Kadić iz sarajevskog "Jumruk Gyma". U glavnom dijelu programa mečeve će imati i Nerdin Fejzović (klub "Titanium" Usora) protiv Edina Sinanovića (klub "Ilidža"), te Rasim Alunović (klub "Favorit BH" Bihać) protiv Harisa Bibera (klub „Gazija“ Sarajevo).

 - Zahvalio bih  na pozivu za učešće na turniru. Čast mi je boksati na ovakvom događaju. Spremao sam se za borbu i, prije svega, nadam se da neće biti povreda, te da će borba biti fer i korektna, pa neka bolji pobijedi - rekao je borac Edin Sinanović. 

Prisutnim se obratio i Haris Biber, koji je pozvao građane Sarajeva da prisustvuju i naglasio da će imati "šta da vide na turniru".

Prije glavnih borbi posjetioci će imati priliku pogledati dvije predborbe u kojima će snage odmjeriti Jasmina Merdić i Elhana Selmanović u disciplini low kick, te Nedžad Hodžić i Elmir Gorak u K1 disciplini.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Ilidža i Općine Centar, a ulaz j je besplatan.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rukometaši Vogošće pobjednici  memorijalnog turnira ”Mirsad Hurić”

Na Memorijalu Dragi Novaković na Bjelašnici 120 planinara iz BiH i Hrvatske

Sutra na Bjelašnici Memorijalni pohod Dragi Novaković

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo