Ekonomija     | 27.09.2018. 13:06 |

Vlada ZDK-Poticaji pčelarima, voćarima, vinogradarima i organskim proizvođačima

FENA Saopćenje

ZENICA, 27. septembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na  prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, registrovanim Udruženjima pčelara sa područja ZDK na ime podrške projektima iz oblasti pčelarstva odobrila 42.000 KM.

Time će 16 registrovanih udruženja pčelara unaprijediti svoj rad u smislu bolje organizacije rada i međusobne saradnje, te koordiniranja određenih aktivnosti, što će popraviti postojeće stanje u pčelarstvu.

Taođer, Vlada ZDK je danas na sjednici uzgajivačima voća na ime podrške za zasnivanje novih zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća odobrila sredstva u iznosu  27.490 KM, a postojećim zasadima dodata je i površina od 6,29 hektara novih zasada lijeske, šljive, trešnje i oraha. Poticaje je ostvarilo ukupno 16 proizvođača, čime ova vrsta proizvodnje zadržava trend rasta.

Odlukom o odobravanju sredstava na ime podrške za zasnivanje novih zasada vinove loze na području ZDK odobren je iznos od 13.050 KM za novozasađenu površinu od 5,2 hektara vinove loze, što je pokazatelj da i na ovim područjima postoje dobri uslovi za proizvodnju grožđa te da ova vrsta poljoprivredne proizvodnje ima perspektivu u narednom periodu.

Četvorici poljoprivrednih proizvođača organske proizvodnje odobrena su sredstva podrške za certifikaciju organske poljoprivredne proizvodnje, kao poticaj i ohrabrivanje proizvođačima da se počnu baviti ovom vrstom proizvodnje, saopćeno je iz Pres- službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Za poticaje u poljoprivredi rekordnih 4,65 miliona KM

U ZDK studentima s prostora bivše Jugoslavije školarina kao za domaće studente

Za zaštitu životinja i veterinarsko zdravstvo u ZDK 600.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta