Ekonomija     | 27.09.2018. 12:44 |

Otvoren 'Sarajevo halal sajam', izlagači iz 14 zemalja

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Manifestacija "Sarajevo halal sajam, na kojoj će se predstaviti 91 izlagač iz 14 zemalja, otvorena je danas u sarajevskom centru Skenderija.

Tokom sajma bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije s kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na otvaranju manifestacije da Sarajevo halal sajam vidi ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bosanskohercegovačke ekonomije i  kontinuiranog povezivanja privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona.

- Ovaj sajam vidim i kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Ukupno tržište halal proizvoda je u 2016. iznosilo oko 5,73 triliona dolara - naveo je Zvizdić.

Reiu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović naglasio je da halal poslovanje podrazumijeva i redovno ispunjavanje obaveza prema radnicima i dobavljačima, jer poduzetnici često posluju u sivoj zoni radi ostvarivanja ekstra profita.

Premijer KS Adem Zolj pozdravio je učesnike i goste sajma i poželio im uspjeh, te dodao da podrška Kantona Sarajevo neće izostati.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je jedan od organizatora sajma, kazao je da BiH predstavlja izuzetnu priliku za investitore iz zemalja Perzijskog zaljeva i jugoistočne Azije da pokrenu proizvodnju ovdje i nastupe na halal tržištu Evrope.

Premijer Malezije Mohamad Mahatir u video poruci kazao je da se nada da će Sarajevo halal sajam postati najveća manifestacija te vrste u jugoistočnoj Evropi.

- Malezija je lider u halal ekonomiji i ohrabruje činjenica da se ovaj sektor kontinuirano razvija i raste. Sarajevski sajam može postati platforma za velike investicije u BiH i regionu - istakao je Mahatir.

Sajam, koji organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB), trajat će tri dana. 

Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade Global Islamic Finance Awards (GIFA), jedne od najprestižnijih nagrada u oblasti liderstva i islamskim finansijama.

Na sajmu će biti održana i promocija prve Halal kuharice u Hrvatskoj, poznati bosanskohercegovački kuhari će održati prezentacije pripremanja hrane u skladu s halal standardima, a bit će održana i izložba "Biseri islamske arhitekture" Islam Art Magazina, u sarajevskoj Vijećnici.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom