Svijet     | 27.09.2018. 13:05 |

WHO: Izraelske snage ubile 10 Palestinaca tokom nemira u Pojasu Gaze

FENA Internet

JERUSALEM, 27. septembra (FENA) - Posljednje brojke koje je pružilo palestinsko ministarstvo zdravstva ukazuju da su tokom demonstracija između 10. i 22. septembra izraelska snage ubile deset Palestinaca, među kojima i četvero djece, a  ranjeno je 1.193-oje Palestinaca, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u posebnom izvještaju o situaciji u Gazi objavljenom u četvrtak. Većina ubijenih i ranjenih stradali su tokom protesta u okviru Velikog marša povratka na granici Pojasa Gaze s Izraelom.

Od ukupno 1.193 ranjenih, 690 pacijenata zatražilo je liječenje u bolnicama ministarstva zdravstva ili u klinikama nevladinih organizacija, među kojima je 127-ero djece i 37 žena. Među ranjenim 19 ljudi je u kritičnom stanju, 275 s blažim povredama, 386 s lakšim i preostalih deset su nekonkretizovani slučajevi. 

U izvještaju se navodi da se 14 javnih bolnica u Gazi oslanja na donirano gorivo koje pokreće generatore tokom nestanaka struje u regiji, koji još traju od 18 do 20 sati dnevno. Posljednja isporuka doniranog goriva predana je u augustu. Lokalne vlasti otada su nabavile 120.000 litara a humanitarna organizacija Human Appeal International pružila je 10.500 litara kako bi se nastavio rad javnih bolnica tokom  septembra.

Bolnice, ipak, racionaliziraju korištenje preostalog goriva suspendujući sterilizacije, pranja rublja, pružanja obroka i selktirajući dijagnostički rad tokom nestanaka struje. 

U septembru je humanitarni koordinator objavio puštanje 41 milion dolara iz humanitarnog fonda za nabavku goriva. Ta pomoć osigurat će neprekinuto snabdijevanje strujom za 250 ključnih zdravstvenih, vodovodnih i sanitarnih postrojenja za period od šest do sedam sedmica, saopćila je WHO, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'