Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 10:25 |

Pendeš na Regionalnom sastanku ministara odbrane u Grazu

FENA Saopćenje

GRAZ/SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš učestvovala je u radu Regionalnog sastanka ministara odbrane u Gracu (Graz), Republika Austrija, kojem su, na poziv Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije, prisustvovali i ministri odbrane Albanije, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Sastankom je predsjedavao austrijski ministar odbrane Mario Kunasek, a teme o kojima je razgovarano odnosile su se na regionalne sigurnosne izazove i politike, te zajedničke opcije za proširenje saradnje.

U svom izlaganju Pendeš je napravila osvrt na stanje regionalne i globalne sigurnosti i njen utjecaj na sigurnost i stabilnost u BiH. Dala je pregled doprinosa BiH međunarodnom miru i sigurnosti odnosno angažovanja u Oružanim snagama BiH u NATO, EU i UN misijama podrške miru. Također, predstavljeni su kapaciteti i resursi Oružanih snaga koji mogu biti u funkciji proširenja regionalne odbrambene saradnje, a primarno kapaciteta za karijernu i specijalističku obuku.

Na kraju sastanka ministri su potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su dali podršku proširenju odbrambene saradnje, mogućem zajedničkom doprinosu strateškim ciljevima CSDP-a, zajedničke sigurnosno-odbrambene politike EU uz podršku R Austrije i drugih članica EU, ali i moguću finansijsku podršku s nivoa Evropske komisije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO  BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo