Svijet     | 27.09.2018. 09:31 |

Trump: Nema vremenskog roka za denuklearizaciju Sjeverne Koreje

FENA Internet

NEW YORK, 27. septembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da nije odredio nikakav vremenski okvir Sjevernoj Koreji za denuklearizaciju.

"Mislim da ćemo uraditi nešto što će biti veoma važno, ali ne igramo vremensku igru. Nije važno da li će trajati dvije godine, tri godine ili pet mjeseci", rekao je Trump na konferenciji za novinare u New Yorku, prenosi Reuters.

Trump je u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao da se mnoge pozitivne stvari dešavaju iza scene kada se radi o Sjevernoj Koreji, odnosno "daleko od medija".

"Mislim da ćete imati neke veoma dobre novosti iz Sjeverne Koreje u narednim mjesecima i godinama", rekao je Trump i dodao da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un potvrdio svoju posvećenost denuklearizaciji direktno u "veoma snažnom pismenom obliku".

Trump misli, kako je rekao, da će dogovor biti postignut, ali da bi se taj proces dovršio neophodno je da su i dalje na snazi postojeće rezolucije UN.

Govoreći o Kini rekao je  da ima dokaze da Kina namjerava da se umiješa u predstojeće izbore za američki Kongres, što Peking negira.

On je, međutim, na pitanje novinara kakve dokaze ima, rekao da trenutno ne može da ih otkrije, ali da će to učiniti uskoro.

Američka administracija optužuje Kinu za otvorene i tajne aktivnosti kako bi ograničila slobodu govora, kaznila one koji podržavaju Trumpov  čvrst stav prema kineskoj trgovinskoj politici i da nastoji da se miješa u politički život Sjedinjenih Država.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo