Kultura     | 26.09.2018. 21:04 |

Djelo Michelangela Pistoletta inaugurirano u Historijskom muzeju BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u prisustvu velikog broja zvanica, inaugurirano je djelo priznatog svjetskog umjetnika Michelangela Pistoletta pod nazivom „Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije“ koje će biti stalna postavka u ulaznom holu Historijskog muzeja do izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Postavka će biti premještena trajno u budući muzej jer je dio nove faze procesa formiranja kolekcije Ars Aevi kroz forme stalnih postavki i ugradnje monumentalnih djela umjetnika svijeta.

Ovaj dar umjetnika Pistoletta je trebao da bude upućen u Jerusalem, ali je na njegovu inicijativu poklonjen glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Objašnjavajući razloge, umjetnik je u obraćanju zvanicama na večerašnjoj ceremoniji rekao da je Sarajevo sinonim za mjesto gdje se okupljaju različite religije oko „kubnog metra vječnosti“, zbog čega tu njegovi radovi dobijaju puno značenje.

Pistolettu je veoma važno pokazati da sve religije imaju zajedničke tačke, pa bi suživot trebao da rezultira pozitivnom energijom među ljudima.

Jedan od elemenata njegove postavke je kocka kao fizičko tijelo koja na stranama ima šest ogledala, što predstavlja duhovnost unutar fizičkog tijela.

Jedan od elemenata su dva paralelna kruga, koja se simbolično vrte u oprečnim smjerovima, ali je u centru zajednička energija „koju proizvode oprečni polovi“.

To je Pistolettova poruka da različitosti mogu spajati a ne razdvajati jer je moguće imati zajedničku pozitivnu energiju.

Na inauguraciji Pistolettovog djela, zvanicama se obratio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka jer je aktuelna gradska uprava donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Muzej Savremene umjetnosti Ars Aevi.

On je podsjetio na Pistolettove zasluge u ustanovljavanju projekta Ars Aevi te najavio gradnju muzeja, radove koji bi trebalo da počnu u proljeće 2020. godine.

- Sarajevo ni u najtežim momentima nije zanemarilo kulturu, a Pistolettov treći korak u podršci razvoju kulture i ustanovljavanju projekta Ars Aevi je večerašnja inauguracija postavke u Historijskom muzeju, kazao je Skaka.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović nazvala je večerašnji događaj značajnim historijskim događajem jer je ta ustanova stavljena na kulturnu mapu svijeta.

Ars Aevi, umjetnost epohe, kolekcija je savremene umjetnosti, koju je u periodu od 1994. do 2018. godine, zahvaljujući ideji Envera Hadžioemrspahića, svojim reprezentativnim djelima formiralo 150 najznačajnijih svjetskih umjetnika svijeta u organizciji umjetničkih direktora mnogobrojnih muzeja, centara i fondacija savremene umjetnosti u: Milanu, Pragu, Ljubljani, Veneciji, Beču i drugim gradovima među kojima je i Sarajevo.

Projekt je razvijan u tri faze, a prva je počela oktobra 1994. godine, kada je Pistoletto donirao svoje djelo, prvo djelo Kolekcije Ars Aevi „Vrata ogledala“, predstavljeno u Sarajevu 2001.

U novembru prošle godine, Grad Sarajevo je formalno preuzeo kolekciju Ars Aevi osnivajući novu javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba akvarela Seada Čerkeza

Izložba 'Stari mostovi' Seada Čerkeza u Historijskom muzeju BiH

Ars Aevi 31. rođendan obilježio izložbom u Vijećnici 'Kounellis u Sarajevu'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo