Bosna i Hercegovina     | 26.09.2018. 17:04 |

Dodjela dotacija u sklopu projekta 'Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH'

FENA Saopćenje

BRČKO, 26. rujna (FENA) - Ceremonija potpisivanja dodjele dotacija u sklopu projekta "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini" kojeg financiraju Europska unija i Vijeće Europe, održana je u srijedu u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Ovim projektom obuhvaćeno je pet bosanskohercegovačkih općina - Prnjavor, Prijedor, Sarajevo, Tuzla i Brčko distrikt BiH i za svako područje izdvojeno je oko 10 tisuća eura, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić nakon ceremonije potpisivanja kazao je kako Distrikt ima institucionalna rješenja za pozicije nacionalnih manjina, ali da i dalje treba raditi na tome.

"Distrikt već ima institucionalna rješenja za pozicije nacionalnih manjina. Na primjer, u Skupštini Brčko distrikta BiH biraju se dva zastupnika iz nacionalnih manjina kao i kod donošenja važnih odluka, uvijek se vodi računa i o poziciji nacionalnih manjina", kazao je Domić

"Činjenica je da su Romi najbrojniji u Distriktu i ne uspijevaju ostvariti svoje institucionalno pravo. U Skupštini Distrikta već dva mandata nemamo zastupnika romske nacionalne manjine. Vjerujem da će ovaj projekt pridonijeti da i nacionalne manjine primijete i osjete da ima prostora za unaprjeđivanje, da ih lokalna zajednica prihvaća i da, kao ravnopravni stanovnici Distrikta, ostvaruju ona prava koja su im dale sve konvencije Europe i svijeta", dodao je Domić.

Voditelj Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Drahoslav Štefánek kazao je kako mu je iznimno drago što se ova ceremonija održava u Brčkom, mjestu koje pokazuje dobar primjer koegzistencije tri konstitutivna naroda kao i velikog broja nacionalnih manjina.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović ustvrdio je kako je projekt "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH" pokrenut na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Ovaj projekt pokrenut je na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i drago mi je što danas potpisujemo ovaj sporazum zato što lokalne zajednice najbolje znaju probleme nacionalnih manjina u svojim sredinama i one će im na pravi način i pomoći", istaknuo je Jović.

Dodaje kako spomenuto ministarstvo svake godine ima javni poziv za pomoć nacionalnim manjinama, a također ima i javni poziv u vrijednosti od 2 milijuna maraka koji je namijenjen za pomoć Romima kao najugroženijoj nacionalnoj manjini u BiH.

Nakon svečane ceremonije potpisivanja održana je i prezentacija individualnih prijedloga projekata, koju je uime Brčko distrikta BiH prezentirao koordinator projekta Adnan Pašalić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnik i dogradonačelnik Brčkog izrazili podršku slobodi medija

Isplata jednokratne pomoći za umirovljenike u Brčkom počinje sljedećeg tjedna

Brčko: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, trgovine rade do 19 sati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo