Bosna i Hercegovina     | 26.09.2018. 15:41 |

Ćuskić: Korupcija u zapošljavanju priustna na svim nivoima vlasti  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26.septembra (FENA) - Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT i Helsinški odbor za ljudska prava danas su u Goraždu predstavili rezultate Analize zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u sedam kantona FBiH

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, Helsinški odbor za ljudska prava je analizirao zakonodavni okvir u Posavskom, Bosanskopodrinjskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom,  Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Kantonu 10.

 - Korupcija u zapošljavanju je sveprisutna ne samo na kantonalnom već na svim nivoima vlasti u Bosni i Herecgovini i kao takva predstavlja veliki problem za radno sposobno stanovništvo. Nužno je da se proces zapošljavanja u državnu službu učini transparentijim, da se diskreciona ovlaštenja rukovodioca organa uprave ukinu, čime bi se prevenirala korupcija - izjavila je Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine.

Dodala je da je predmet ove analize zapravo uređivanje konkursne procedure kod javnog zapošljavanja

- Kada je u pitanju BPKa Goražde, jedan jako pozitivan i pohvalan korak jeste što je ovaj kanton  u februaru ove godine usvojio Zakon o državnoj službi. Međutim, ono što koči implementaciju jesu ti zapravo nedostaci podzakonskih akata koji na bliži i precizniji način uređuju kriterije koji su potrebni da bi kandidat bio primljen u radni odnos kada je u pitanju državna služba. Ono što razlikuje BPK Goražde od drugih kantona jeste to što je diskreciono pravo rukovodioca ograničeno kod izbora najuspješnijeg kandidata – kazala je Ćuskić.

Helsinški odbor za ljudska prava analizu je sačinio u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama ACCOUNT Sektorske grupe zapošljavanje: CGS Livno, ALDI Goražde, KAM Zenica. Aktivnost je realizovana u okviru projekta Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!