Stranačke aktivnosti     | 26.09.2018. 13:35 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, osvrnuo se na sigurnosnu politiku i uloge kolektivnog šefa države u kreiranju ambijenta za razvoj oružanih snaga BiH, stabilnosti i prosperiteta države u cjelini.

''Predsjedništvo BiH predlaže godišnji budžet Parlamentarnoj skupštini BiH, a svaki član Predsjedništva vrši i funkciju civilnog komandanta oružanih snaga Bosne i Hercegovine – to su ustavne nadležnosti i mnogo je važnije da građani znaju šta su aktuelni kandidati za članove Predsjedništva BiH uradili po tom pitanju a ne što obećavaju i govore. Naime, 2012. godine, kada je Zlatko Lagumdžija zarad vlastite fotelje pristao na ucjene Dodika i Čovića i prihvatio budžetski okvir koji je limitirao funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine, ključni Lagumdžijin čovjek za izglasavanje tog lošeg po državu akta je bio Denis Bećirović, tada predsjedavajući Parlamenta BiH, uz asistenciju Radončićevog SBB-a koji je tada postao ministar sigurnosti BiH. Tim budžetskim okvirom je ugrožen i put ka EU i NATO-u i narod treba da zna da čovjek koji je to izglasao zarad Lagumdžijine i svoje fotelje – danas ne može govoriti o zaštiti države, pogotovo kada govori o povećanju plata pripadnicima oružanih snaga BiH. I tada, kao i zadnjih godina, Radončić i njegov SBB su tada glasali za slabu državu.

S druge strane, Šefik Džaferović, koji je u Parlamentu BiH 2012. glasao protiv budžetskog okvira, svoje mišljenje je promijenio kada je zasjeo u fotelju predsjedavajućeg Parlamenta BiH, pa je i on i današnje rukovodstvo SDA glasali za Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2018-2020. godina, kojim je budžet institucija BiH ograničen na 950 miliona KM. Radončić je naravno tu kada god treba glas za opstanak u vlasti, pa i on i njegov SBB ponovo glasao za ograničenje budžeta institucija BiH. Dok su oni ovakvim odnosom ograničavali i blokirali državu, ja sam oba puta bio na njenoj strani'', kaže Senad Šepić, te nastavlja: ''Znam kako ubrzati proces pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, uspostaviti i razvijati institucije sistema sigurnosti, sposobne ljude postaviti da odgovore na sve rizike i prijetnje osnovnim vrijednostima i interesima Bosne i Hercegovine, te depolitizirati i deprivatizirati agencije i institucije koje su zadužene za implementaciju sigurnosnih politika i provođenje zakona iz oblasti javnog reda. Povećanje budžetskog okvira za institucije države BiH, veći budžet za oružane snage i obavezno povećanje plata za što sam se zalagao i u dosadašnjem parlamentarnom djelovanju, prvi je korak ka poboljšanju stanja u našem odbrambeno-sigurnosnom sistemu, a Bećirović, Radončić i Džaferović su svojim djelima, a ne sadašnjim pukim obećanjima, pokazali šta misle o ovome izuzetno važnom državnom pitanju.  

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo