Kultura     | 26.09.2018. 13:42 |

Zenička biblioteka na konkurs za autorsku bajku već dobila 50 radova

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. septembar (FENA) - Na Konkurs za autorsku bajku, koji je Gradska biblioteka Zenica (GBZ) raspisala još prije dva mjeseca te koji će biti i okončan 30. septembra, pristiglo je 50 radova od 30 autora.

Odziv autora, kako ističe direktor GBZ-a Haris Abdagić, nadmašio je sva njihova očekivanja, ali pozivaju i ostale koji žele da se prijave.

- Izuzetno mi je drago jer se autori nisu prijavljivali pod šifrom nego pod svojim imenom i prezimenom, te su nam se prijavili i neki eminentni, poznati književnici, poput Mirsada Bećirhodžića i Fahrudina Kučuka. Naša je ideja, jer smo neke bajke već i čitali i vidjeli da su zaista kvalitetne, da ih više od pola objedinimo u jednu zajedničku knjigu, a da najbolje bajke printamo i kao zasebne slikovnice u sklopu naše nove edicije "Život je bajka"- ističe Abdagić.

Najavljuje da će predstavljanje odabranih i štampanih bajki biti održano 20. novembra, kao doprinos GBZ-a obilježavanju Svjetskog dana djeteta.

On dodaje da su ovu ediciju prvenstveno pokrenuli iz potrebe da obogate vlastiti fond Dječijeg odjeljenja GBZ-a, ali najavljuje da će bajke ponuditi i drugim bibliotekama, školama i vrtićima.

Ilustracije odabranih bajki radit će Nejra Turčinović i Merjem Bajramović, koje su u sklopu manifestacije "Ljeto u biblioteci" bile polaznice radionica supružnika Zdravka i Sabine Cvjetković - "Karakter dizajna i njegova primjena u ilustracijama za knjige i Škola grafičkog i patern dizajna".

- Oni su ih i preporučili kao najtalentovanije polaznice tih radionica, što je još jedan plus ovogodišnjeg "Ljeta u biblioteci" tokom kojeg smo oborili sve dosadašnje rekorde po broju programa i učesnika. Više od 800 osoba se, uz to, učlanilo u biblioteku tokom ove manifestacije, što nam je posebno drago - kaže Abdagić, dodavši da imaju oko 3.000 aktivnih članova.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradska biblioteka Zenica slavi 70. godišnjicu, a Američki kutak 20. godišnjicu rada u Zenici

Predstavljen roman 'Bogovo roblje' akademika Enesa Karića za kraj Mjeseca knjige u Zenici

Zenička biblioteka predstavila novu zbirku poezije Adnadina Jašarevića 'Putevi bez putokaza'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo