Kultura     | 26.09.2018. 10:38 |

Plastika pronađena i u komarcima

FENA Mladenka Krilic

LONDON, 26. rujna (FENA) - Znanstvenici su u nedavnom istraživanju pronašli čestice plastike u probavnom sustavu ličinke komarca.

Istraživači su proučavajući ličinke otkrili kako mikroplastika može ući u naš ekosustav putem zraka jer je prenose komarci i drugi leteći insekti, prenose svjetski mediji.

Sitni komadi plastičnih čestica koji dolaze iz, primjerice, kontaktnih leća, guma za automobile ili sintetičke odjeće, zagađuju svjetska mora i oceane. Teško ih je uočiti i još teže sakupiti.

Stručnjaci vjeruju kako mikroplastika predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje jer ulazi u hranidbeni lanac i zagađuje zalihe vode.

Znanstvenici sa Sveučilišta Reading su proučavali sićušne kuglice plastike u probavnom sustavu ličinki. Otkrili su kako se čestice ne gube tijekom njihovog razvoja već se mnoge nalaze u tijelu već odraslih komaraca. To znači da će životinja koja pojede takvog komarca također unijeti plastiku u svoj organizam.

Voditeljica studije Amanda Callaghan smatra da postoji još mnogo kukaca koji žive u vodi i čije ličinke mogu unijeti u sebe čestice plastike.

Takve kukce obično jedu šišmiši, paukovi i neke vrste ptica, a sve njih love druge životinje.

 Iako su znanstvenici proučavali komarce u laboratoriju, oni smatraju kako se ovaj proces već događa u prirodi.

Iako su neke države zabranile proizvodnju predmeta koji sadrže sitne plastične kuglice, prema svim podacima i saznanjima, znanstvenici su uvjereni kako će plastika biti prisutna u našem životu još dugo vremena.

Podsjetimo, mnoge životinje na kopnu i u moru su uginule jer su progutale komad plastike. Neke se zapetljaju u plastične vrećice ili čak zaglave u plastičnom otpadu iz kojeg se ne mogu izvući.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ljudi sve manje vjeruju tradicionalnim medijima, više se okreću društvenim mrežama

Na području Brčkog intenzivno tretiranje larvi komaraca

Tomislavgrad: Arheolozi provode dodatna istraživanja u blizini gradskog groblja Karaula

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta