Svijet     | 25.09.2018. 18:18 |

Trump brani američki suverenitet, odbacuje 'globalnu vladavinu'

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 25. septembra (FENA) - Predsjednik Donald Trump u utorak je branio američki suverenitet  i odbacio  "globalnu vladavinu, kontrolu i dominaciju".

Trump je izjavio u Generalnoj skupštini UN-a da poštuje pravo svake zemlje da provodi vlastite običaje, uvjerenja i tradiciju. Dodao je da Sjedinjene Države nikada neće govoriti ostalim narodima kako da žive, rade ili se mole.

Trump je, međutim, kazao  da Sjedinjene Države očekuju od drugih zemalja da "zauzvrat poštuju američki suverenitet".

Trump je u svom obraćanju Generalnoj skupštni istaknuo američke pozitivne pomake pod njegovimn čelništvom, izazvajući smijeh među prisutnim.

Trump je poručio čelnicima da američka ekonomija "doživljava ekspanziju kao nikada ranije" i da je njegova administracija ostvarila više u manje od dvije godine koliko je na vlasti od bilo koje ranije administracije. Njegovo hvalisanje izazvalo je smijeh među brojnim šefovima država i vlada i delegatma u publici tokom govora.

Trump je odgovorio rekavši: "Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu".

Američki čelnik izjavio je da su SAD sada "snažnija, sigurnija i bogatija zemlja" nego kada je preuzeo dužnost u januaru 2017. Kazao je: "Mi stojimo iza Amerike i američkog naroda i također stojimo iza svijeta".

Trump je također izjavio da se neće sastati s iranskim čelništvom "dok oni ne promijene svoj ton".

Odgovarajući na novinarska pitanja po dolasku u sjedište UN-a, Trump je izjavio da se iransko čelništvo ponaša "veoma loše", dodajući da su SAD učinile "brojne stvari" po pitanju Irana, među kojima je i uvođenje  sankcija.

Dok je Trump govorio oštrim tonom o odnosima s Iranom, on je ocijenio pozitivnim svoje rastuće prijateljstvo sa sjevernokorejskim čenikom  Kim Jong Unom.

Trump i Kim sastali su se u junu u Singapuru. Američki predsjednik je kazao da "imaju dobre odnse sa Sjevernom Korejom", prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana