Svijet     | 25.09.2018. 16:23 |

Njemačka Katolička crkva uputila izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja

FENA Internet

BERLIN, 25. septembra (FENA) -Čelnik Katoličke crkve u Njemačkoj uputio je u utorak izvinjenje "zbog svih promašaja i boli" nakon što je izvještaj ustanovio da je svećenstvo seksualno zlostavljalo na hiljade djece, brojka za koju je jedan ekspert izjavio da je samo "vrh ledenog brijega". 

Istražitelji s tri njemačka univerziteta istražili su 38.156 ličnih dosijea u 30-godišnjem periodu zaključno s 2014. godinom i pronašli su indikatore seksualnog zlostavljanja od 1.670 svećenika, uz više od 3.700 mogućih žrtava. 

Njemački magazin Der Spiegel javio je o tim nalazima u ovom mjesecu nakon što je izvještaj procurio u javnost. Skandal je objavljen u vrijeme kada se Katolčika crkva nosi s brojnim novim slučajevima seksualnog zlostavljanja u zemljama među kojima su Čile, Sjedinjene Države i Argentina.

- Već dugo vremena Crkva okreće pogled, negira, zataškava i ne želi da to bude istina - izjavio je kardinal Reinhard Marx, čelnik njemačke Biskupske konferencije na konferenciji za novinare povodom pokretanja izvještaja u središnjem njemačkom gradu Fulda u utorak.

- Zbog svih promašaja, boli i patnji, moram uputiti izvinjenje kao čelnik Biskupske konferencije i u svoje lično ime - kazao je Marx.

- Studija nam je otvorila oči pred činjenicom da taj problem još nije riješen - kazao je.

Harald Dressing iz Središnjeg instituta za mentalno zdravlje izjavio je da da objavljena brojka predstavlja samo donju granicu procjena jer brojni slučajevi nikada nisu prijavljeni ili nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni kako bi se objavli u dosijeima. 

Brojke koje su rezultat istrage sano su vrh ledenog brijega čiji se stvarni obim ne može procijeniti - izjavio je Dressing na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'