Ekonomija     | 25.09.2018. 16:33 |

Cormack: Podrška nastavku poslovne saradnje EPBiH i Microsofta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Generalni i izvršni direktor za ekonomske poslove JP Elektroprivreda BiH (EPBiH), Bajazit Jašarević i Muhamed Ražanica, i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija, u prisustvu ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, potpisali su Ugovor o nastavku poslovno-tehničke saradnje.

Ugovorom je JP Elektroprivreda BiH omogućeno da i u narednom periodu ostvari pristup aktuelnim verzijama Microsoft proizvoda, te nastavi proces digitalne transformacije unutar kompanije uz podršku Microsofta. 

Ambasadorica Cormack izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da JP Elektroprivreda BiH partnerstvo sa američkim kompanijama zasniva na poštivanju važećih zakona.

- Ovaj ugovor nam daje snagu, pravo i mogućnost da našim kompanijama kažemo da će njihova intelektualna prava biti zaštitćena jer, Elektroprivreda BiH u potpunosti poštuje zakone, a to predstavlja garanciju za sigurnost investicija. Našim kompanijama možemo reći da će u BiH biti zaštićene - kazala je Cormack. 

Zvanično partnerstvo JP Elektroprivreda BiH i Microsofta, započeto je 2005.godine.  Od tada, dvije kompanije zajedno rade na projektima digitalizacije radnog okruženja, povećanja produktivnosti, poboljšavanja procesa izvještavanja, upravljanja projektima i korisnicima, osiguranju infrastrukture i visoke dostupnosti, te uvođenju novih e-usluga.

- Zadovoljstvo je da smo u prilici nastaviti saradnju sa JP Elektroprivreda BiH, s kojom smo ranije uspješno raealizovali mnoge projekte koji su doprinijeli poboljšanju različitih segmenata poslovanja ove kompanije. Raduje me to što Elektroprivreda BiH prepoznaje mogućnosti koje pružaju Microsoft rješenja, posebno u kontekstu povećanja produktivnosti, sigurnosti i uvođenja novih e-usluga i što prati IT trendove, kako bi dodatno povećala konkurentnost na tržištu - rekao je Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.

Naglašavajući da Ugovor o nastavku poslovno tehničke saradnje sa kompanijom Microsoft predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje i povjerenja uz poštivanje zakona, Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, posebno je zahvalio Vladi SAD i ambasadorici Cormack na potpori koju pružaju BiH.

- Bez podrške Vlade SAD, naša država bi imala teškoća. Vaše razumijevanje i potpora koju nam dajete, posebno su važni u situacijama kada je BiH na raskrsnicama, na kojima teško sama pronalazi rješenja. Ekselencijo, zahvaljujem Vam se uime uposlenika naše kompanije i uime građana BiH na smjernicama koje ste nam davali - rekao je Jašarević.

Generalni direktor JP Elektroprivrede BiH upoznao je američku ambasadoricu sa aktuelnim statusom projekta Blok 7, za čiji je nastavak realizacije potrebna odluka Parlamenta FBiH na koju se čeka.

- Kada je Elektroprivreda BiH u pitanju, dileme nema. Gradićemo Blok 7 - kazao je Jašarević.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Microsoft dostigao tržišnu vrijednost od tri biliona američkih dolara

Microsoft dodaje AI tipku 'Copilot' na svoje Windows tastature

Microsoft optužen da je narušio ugled The Guardiana anketom koju je generirala umjetna inteligencija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo