Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 15:32 |

Dvodnevna edukacija za učenike o ponašanju tijekom prirodnih i drugih nesreća

FENA Saopćenje

LIVNO, 25. rujna (FENA) - Dvodnevna edukacija učenika od 6 do 9 razreda o općim pravilima ponašanja u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća te važnosti preventivnog djelovanja u sustavu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara održana je u ponedjeljak i utorak u Osnovnoj školi "Fra Lovro Karaula" u Livnu.

Cilj je obuke bio na jednostavan i pristupačan način dati osnovna pravila ponašanja svakog pojedinca u slučaju prirodne ili neke druge opasnosti, nesreće i katastrofe, potom o dobroj pripremi obiteljskog, odnosno školskog plana u slučaju neke nepogode, te važnosti žurnih službi u sustavu zaštite i spašavanja, istaknuo je v.d direktora Uprave civilne zaštite HBŽ-a Željko Marijan.

 Edukaciju provodi Diana Čačija, načelnica za obuku županijske Uprave civilne zaštite koja je kazala kako je edukacija najbolja prevencija u sustavu zaštite i spašavanja te da se s ovim projektom započelo prije nekoliko godina.

 Po njezinim riječima, edukacija je do sada provedena u dječjim vrtićima, malim školama, među učenicima nižih razreda osnovnih škola te srednjim školama na području cijele županije.

 Tijekom edukacije oko 300 učenika viših razreda osnovne škole, koliko ih ima u matičnoj livanjskoj školi "Fra Lovro Karaula", dobilo je prigodne priručnike i brošure – Obiteljski priručnik za ponašanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća i Upute za postupanje u opasnostima, nesrećama i katastrofama.

Uz prigodnu video projekciju učenici su se također upoznali s najčešćim prirodnim nepogodama u HBŽ-u te uputama kako se ponašati u slučaju pojave prirodne ili druge nesreće.

 Nakon edukativno-obrazovnog sata ispred škole je izvedena pokazana vježba simulacije požara u školi u kojoj su sudjelovali vatrogasci VD Livno, zatim GSS HBŽ-a i livanjski Crveni križ.

 Naime, Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije, u suradnji s općinskim Službama civilne zaštite i ravnateljima osnovnih škola, a u sklopu provođenja aktivnosti Plana i programa obučavanja i osposobljavanja struktura zaštite i spašavanja za 2018./2019. godinu, tijekom rujna i listopada provodi edukaciju učenika viših razreda u svim osnovnim školama na području županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'