Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 15:23 |

Skupština SBŽ-a sutra o Nacrtu zakona o turističkim zajednicama

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 25. rujna (FENA) - Nacrt zakona o turističkim zajednicama u SBŽ-u, trebao bi biti jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine Srednjobosanske županije (SBŽ), koja će biti održana u Travniku.

Direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević kazao je Feni kako bi ovo zakonsko rješenje trebalo omogućiti da konačno budu riješeni problemi financiranja turističkih zajednica.

- Uz kvalitetno upravljanje, to bi trebalo osigurati 20 puta kvalitetnije aktivnosti nego do sada, s obzirom na to da u posljednje četiri godine turističke zajednice nisu imale osigurano financiranje niti za osnovne potrebe, a da ne govorimo o razvojnim programima - naglasio je Matošević, podsjetivši kako je Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH stavljen van snage krajem 2015. godine.

Po njegovim riječima, novim zakonom se, među ostalim, uređuju funkcioniranje i prihodi turističkih zajednica, koji će riješiti probleme poput naplate boravišne pristojbe, članarine i većih ulaganja u turizam.

- Međutim, potrebno je donijeti još nekoliko zakona koji bi turizam u našoj županiji u potpunosti uredili. Zakon o ugostiteljskoj djelatnost mora doživjeti značajne promjene što bi bila osnova za dugoročan razvoj turizma. Jedan od problema u našoj djelatnosti je i podijeljena nadležnost u turizmu između Federacije i županija, pa i tu nastaje konfuzija koju je potrebno riješiti u budućnosti - kazao je Matošević.

Ocijenio je kako je, unatoč nedostatku novca, turistička aktivnost povećana, a osobito kada je riječ o promociji, što je, kako je kazao, vidljivo u konstantom povećanju broja ostvarenih noćenja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Odlukom Skupštine proračun SBŽ-a umanjen za pet milijuna maraka

Turistička zajednica Kantona Sarajevo okupila turističke zajednice iz cijele BiH

Skupština SBŽ-a raspravljala o radu Vlade u vrijeme pandemije koronavirusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta