Ekonomija     | 25.09.2018. 15:49 |

Svjetska banka - Zaustaviti rast nejednakosti u Evropi i Centralnoj Aziji

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 25. septembra (FENA) - U novom izvještaju Svjetske banke navedeno je da je u zemljama Evrope i Centralne Azije neophodno uvesti politike i mjere u oblasti tržišta rada, oporezivanja i socijalne zaštite u 21. vijek kako bi se smanjila rastuća nejednakost između različitih društvenih grupa i pomoglo zaposlenima da se nose sa rastućom neizvjesnošću.

Izvještaj pod naslovom "U susret novom društvenom ugovoru" poziva na novo promišljanje politika kako bi se premostio sve veći jaz između onih koji koriste ekonomske mogućnosti i onih koji gube korak sa sve fleksibilnijom ekonomijom.

Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller rekao je da, iako zemlje Evrope i Centralne Azije imaju veliko iskustvo u vezi sa ustanovama i programima socijalne zaštite, ove su bile zamišljene i namijenjene drugačijem ekonomskom okruženju i one više ne pružaju takvu pomoć i usluge građanima kao prije.

- Dugoročno zaposlenje na neodređeno više nije uobičajena norma, naročito ne za mlade, i potrebno je osigurati da se koristi od ekonomskog rasta i šansi koje on daje pravilnije raspoređuju - dodao je Muller.

Istaknuto je da, iako je Evropa i centralna Azija kao region među najujednačenijim u svijetu, mnogi stanovnici još uvijek ne napreduju ka višim slojevima na društvenoj ljestvici, osjećaju se zarobljeno u zamci nejednakosti, i u osetljivijem su položaju nego prethodne generacije.

Nadalje, opadanje finansijske sigurnosti i sigurnosti zaposlenja znači i da je veći udio srednje klase izložen riziku od upadanja u siromaštvo - a što sve vodi opadanju povjerenja u institucije, veću polarizaciju i rastući populizam u društvu.

Kao rješenje tih izazova širom regiona u izvještaju se predlaže set od tri principa: kretati se u pravcu jednake zaštite svih radnika, bez obzira na to koji tip ugovora o zaposlenju imaju; težiti ka univerzalnosti u osiguravanju socijalne pomoći, socijalnog osiguranja, i osnovnih usluga; te podržati progresivno oporezivanje u širokoj poreskoj osnovici koje bi nadopunjavalo oporezivanje prihoda oporezivanjem kapitala.  

Vodeći ekonomista Svjetske banke za region Evrope i Centralne Azije i koautor izvještaja Maurizio Bussolo kazao je da, kada ljudima postavljaju pitanja o tome kako žive, čuju da su zabrinuti zbog rastuće nejednakosti i nesigurnosti.

- U ovom izvještaju istražuju se uzroci ove zabrinutosti kroz analizu promjena u distribuciji prihoda u proteklih par decenija. Vjerujemo da rješenje nije u tome da pokušate da zaustavite globalizaciju ili tehnologiju. Umjesto toga, neophodan je novi društveni ugovor, kojim bi se na pravedniji način raspodijelili rizici i šanse i koji je potreban kako bi se sačuvali i uvećali impresivni ekonomski rezultati koje je ovaj region ostvario u proteklih par decenija - tvrdi Bussolo.

U izvještaju se identifikuju četiri vrste tenzija između društvenih grupa koje narušavaju koheziju društva: razlike između mlađih i starijih generacije; nejednakosti među zaposlenima koji obavljaju različita zanimanja; nejednak pristup mogućnostima uslovljen geografskom pripadnošću; i nejednakosti uslovljene polom, etnicitetom, porijeklom i drugim faktorima a ne zalaganjem i sposobnostima pojedinca. 

Uvažavajući različitosti koje postoje u mnogim aspektima među zemljama regiona Evrope i Centralne Azije, u ovom izvještaju ukazuje se na politike i mjere koje za cilj imaju smanjenje tenzija kroz zaštitu svih zaposlenih, unapređenje socijalnih usluga i pravedniji poreski sistem, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrnjić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke o otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Svjetska banka - Novi podaci pokazuju ogromne, veće od očekivanih, globalne rodne razlike

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom