Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 14:23 |

U toku izgradnja džamije u goraždanskom naselju Baćci

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. septembra (FENA) - U goraždanskom naselju Baćci, neposredno uz putnu komunikaciju M-20 Goražde – Foča, u toku je izgradnja džamije sa kojom će vjernici u ovom dijelu grada dobiti adekvatan prostor za vjerske aktivnosti.

Dženan ef Imamović imam džemata Baćci kazao je Feni da se džamija gradi na mjestu ranijeg mesdžida koji je izgrađen u prvim poslijeratnim godinama na inicijativu i sredstvima džematlija.

-U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice, odlučile za izgradnju džamije koja je počela u jesen 2016. godine. Urađen je značajan dio posla, objekat je izidan, urađeni grubi radovi na elektro i hidro-instalacijama. U toku su radovi na izgradnji munare, vanjskom uređenju objekta i unutarnjem malterisanju, a predstoje radovi na izradi i ugradnji stolarije, podnih podloga, razvodu grijanja, te ostali fini unutarnji radovi, a potom fasaderski radovi - pojašnjava ef. Imamović.

Naglašava da su radovi na izgradnji ovog savremenog vjerskog objekta započeti donatorskim sredstvima fizičkih lica, džematlija ovog i drugih džemata. Do sada je uloženo oko 250.000 KM, a procjene su da će kompletna izgradnja koštati oko 750.000 KM.  

- Tu se posebno veličinom iznosa sredstava ističu dvije porodice iz Sarajeva. Dio je prikupljen i ostalim donacijama i sredstvima sergije koja je na nivou Bosne i Hercegovine. Sadašnji radovi finansiraju se sredstvima donacije prispjele preko kuvajtskog Udruženja za blagostanje sa sjedištem u Sarajevu. Svi zainteresirani još uvijek su u prilici dati svoju materijalnu podršku završetku radova na ovom objektu - kazao je ef. Imamović uz napomenu da će u sklopu džamije pored ostalog biti izgrađena i igraonica za djecu.

Prvi dio radova obavilo je GP ''Drina'' iz Goražda, dok trenutne radove izvodi građevinska firma ''Kaja Company'' Goražde. Projekt za izgradnju džamije uradila je firma ''Smajić-Inženjering'' iz Goražda, dok je nadzor povjeren firmi ''Tracest'' iz Sarajeva.

- Izgradnjom ove džamije i dječje igraonice džematlije dobijaju lijep i funkcionalan objekt, mjesto ibadeta i susreta, obrazovanja i odgoja, objekt koji je svjedok dobrog djela sadašnjih graditelja, i objekt u kojem živi dobro djelo graditelja mesdžida na čijem je mjestu izgrađen ovaj, novi - kazao je imam džemata Baćci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta