Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 14:12 |

Počela realizacija Heart projekta u osnovnim školama na području USK-a

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. septembra (FENA) - Organizacija "Save the children“ u BiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) i osnovne škole "Prekounje“ i "Harmani 2“ u Bihaću potpisali su danas Memorandum o razumijevanju na implementaciji projekta "HEART III – iscjeljivanje i obrazovanje kroz umjetnost“.

Vrijednost projekta je oko 200.000 eura, a cilj je da se svoj djeci, pogotovo onoj s poteškoćama u razvoju, omogući kvalitetniji obrazovni odgoj kroz umjetničko izražavanje.

-Projekt podrazumijeva edukaciju 150 nastavnika iz svih 49 osnovnih škola na području kantona i njime će biti obuhvaćeno više od 3.000 učenika. Također, radit ćemo i na osiguranju materijala za provođenje Heart programa u učionicama, kao i opremanje dvije škole sa svim potrebnim resursima kako bi postale Heart škole - rekao je ministar obrazovanja USK-a Muhamed Ramić.

Predstavnici organizacije "Save the children“ konstatovali su kako ovaj program pomaže da se djeca osjećaju manje usamljena, odnosno bliže drugim učenicima i zajednici u kojoj žive. Heart program koristi snagu umjetničkog izražaja, crtanje, slikanje, muziku, glumu i ples, jer je na osnovu istraživanja utvrđeno da umjetnički izražaj ima snažnu terapeutsku i edukativnu  vrijednost, posebno za djecu u potrebi.

Direktorica Osnovne škole "Prekounje“ Anela Kozlica dodala je kako je najveća vrijednost ovog projekta činjenica da djeca svaki put iz radionice izlaze nasmijana i zadovoljna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'