Ekonomija     | 25.09.2018. 13:23 |

Projekt ’100 najvećih' afirmiše uspješne kompanije, ali i odgovorno poslovanje

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. godinu nadležnim entitetskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo se od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju gotovo 128 hiljada ljudi – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Poslovne novine, VTKBiH i bonitetna kompanija LRC povodom predstojećeg vodećeg privrednog događaja u BiH  "100 najvećih u BiH", odnosno 31. dodjelei priznanja najboljim kompanijama u BiH, danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu.

Direktorica projekta „100 najvećih u BiH“ Alena Ahmetspahić – Fočo  je kazala da su Poslovne novine i ove godine u saradnji sa LRC-om uradile opsežno istraživanje i napravile publikaciju „100 najvećih u BiH“, a jedna od novina je prilog „Žene u biznisu“ gdje su rangirane kompanije u kojima su žene na vodećim pozicijama.

Ahmetspahić – Fočo  je dodala da je vodeća među malim kompanijama koje su ostvarile zavidne izvozne rezultate firma Veza- Nekt d.o.o. Sarajevo  koja je u 2017 . povećala izvoz u odnosu na godinu ranije (sa 4,8 miliona KM na 6,7 miliona KM).

U kategoriji srednjih kompanija najveći izvoznik je K-Uni Plus iz Dervente sa ostvarenih 24 miliona KM, dok je najveći izvoznik u kategoriji velikih kompanija ArcelorMittal Zenica koja je u 2017. ostvarila izvoz više od 350 miliona KM.   

-  Već treću godinu zaredom JP Elektroprivreda BiH je na prvom mjestu po prihodu koji je u 2017. iznosio više od 1,1 milijardu KM.  Kada je riječ o ostvarenoj dobiti prvi put je na rang listi na prvom mjestu privatna kompanija Bingo d.o.o. Tuzla sa 72,4 miliona  KM u 2017. godini – istakla je Ahmetspahić – Fočo .

Kada je riječ o investicijama gotovinskog toka, na prvom mjestu je opet Elektroprivreda BiH, kao što je to bilo i lani. U 2016. imali su 147 miliona KM investicija, a u 2017. iznosile su 174,5 miliona KM.      

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH  Ahmet Egrlić je naveo podatak da sue u BiH  registrovane 32.292 kompanije koje su ostvarile ukupan prihod viši od 65 milijardi KM. Od toga je 85 posto malih kompanija, 11 posto srednjih i 3,43 posto velikih kompanija. Velike kompanije ostvaruju prihod od 44,3 milijarde KM ili oko 68 posto što, kako je naveo Egrlić, pokazuje da one ipak čine nosioce razvoja privrede i zapošljavanja.

Kako je dodao Egrlić, u ovoj godini se u analizama našlo novih 350 kompanija koje su po ukupnim parametrima  zaslužile da se nađu na tom mjestu.

- Poslovna zajednica je temelj stabilnosti BiH, stabilnosti naših fondova kao što su penzioni, zdravstveni i drugi. Konstantnim rastom imidža privrede BiH stvaramo veću mogućnost za plasman naših roba na zahtjevno evropsko i svjetsko tržište – naglasio je Egrlić.   

Kroz projekte kao što je „100 najvećih u BiH“, po riječima direktora LRC-a Emila Kučkovića, demantuju se svi oni koji tvrde da se u BiH ne može bolje, te da je uspijeh rezervisan „za neke druge“.

- Na ovaj način afirmišemo uspješne kompanije, ali i pozitivno i odgovorno poslovanje -  istakao je Kučković. 

Napomenuo je da projekt šalje važnu poruku ekonomskoj zajednici i podstiče sve kompanije da budu još bolje i da daju dodatni doprinos razvoju ekonomije BiH i njenog društva.

Menadžer za korporativne komunikacije Adiko banke Emir Jildizar rekao je da se ova banka, u segmentu pravnih subjekata koji su ključni aspekt interesovanja projekta "100 najvećih", fokusirala na mala i srednja preduzeća u proizvodnom segmentu, što je i jedan od razloga da i Adiko banka podrži ovaj projekt.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'