Ekonomija     | 25.09.2018. 12:50 |

Otvorena 'Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2018'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Dvodnevna „Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2018“, otvorena je u organizaciji Ministarstva privrede Kantona, u partnerstvu s kantonalnom privrednom komorom i komorama Koruške i Štajerske iz Republike Austrije, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

- Već tradicionalno, u Kantonu Sarajevo održava se Međunarodna poslovna konferencija na kojoj se razgovara o aktuelnim dešavanjima u regionu i svijetu, kao i poslovnim izazovima današnjice. Ovaj događaj je prilika za poslovne ljude da unaprijede postojeću saradnju i uspostave nove poslovne veze te učestvuju u panel diskusijama i bilateralnim susretima - rekao je ministar privrede Sarajevskog kantona Muharem Šabić.

Najavio je dvije panel diskusije: "Šanse i izazovi prerađivačke industrije" i "Saradnja obrazovanja i privrede, kao pokretač ekonomskog razvoja", gdje će u fokusu biti odnos obrazovnog sistema Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

- Posljednjih godina bilježi se ekpsanzija razvoja metaloprerađivačke i drvne industrije, IT sektora i turizma. Nastojimo producirati što više kadrova koji bi mogli odgovoriti modernom tržištu rada. U edukaciju i zapošljavanje mladih, Vlada Kantona Sarajevo uložila je milion KM, što je jedna od mjera kojom se nastoji spriječiti odlazak mladih. Strani investitori će ulagati u našu zemlju samo ako imaju adekvatno poslovno okruženje i motiviranu radnu snagu koju mogu zaposliti - dodao je ministar.

Resorno ministarstvo je u industrijske zone uložilo dva i po miliona KM, rekao je također Šabić.

- Vrlo je važno da stranim investitroima predstavimo resurse kojima raspolaže Sarajevo, kao i da im ukažemo da smo popravili poslovni ambijent kako bi ih ohrabrili da ulažu - njegove su riječi.

Po navodima predsjednika Privredne komore Koruške Jürgena Mandla, ova konferencija je prilika da se vide novi potencijali i prilike "kako bismo mi, kao jedan od najvećih investitora u BiH, s tim nastavili i ubuduće".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da su povezivanje investitora, privrednih subjekata i poslodavaca, a posebno prezentacije ekonomskih investicionih potencijala, izuzetno važni ne samo za Kanton Sarajevo nego za čitavu Bosnu i Hercegovinu. 

Reforme u posljednje dvije i po godine donijele su značajne rezultate i došlo je do porasta izvoza kao najvažnijeg indikatora razvoja, naglasio je on.

- To znači da se mora nastaviti s reformama bez obzira na to koliko one bile 'bolne', kako bismo od države BiH napravili perspektivni prostor. Upravo to zahtijeva reformu obrazovnog sistema i jačanje porodice kao bazne ćelije društva jer su oni temelji za društveni i ekonomski razvoj BiH - Zvizdićeve su riječi.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer je naveo da postoji interesovanje za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, o čemu najbolje govori podatak da je ova konferencija okupila oko 200 privrednika iz različitih dijelova svijeta.

Nakon uvodnih obraćanja i panela, planirani su i bilateralni razgovori tokom konferencije, za koje ove godine vlada veliki interes kako domaćih tako i privrednika iz inozemstva.

Na konferenciji učestvuju privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede, kao i predstavnici diplomatskog kora i vladajućih struktura.

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom