Kultura     | 25.09.2018. 12:27 |

Europska noć istraživača i u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. rujna (FENA) - Tradicionalno druženje na festivalu znanosti i istraživanja u okviru Europske noći istraživača provodi se u više 300 gradova širom Europe, a i ove godine 28. rujna od 17 sati prigodan program bit će priređen u Mostaru.

Za posjetitelje svih uzrasta pripremljeni su zabavni sadržaji, radionice, interaktivni eksperimenti, projekcije, nagradne igre i priliku da se približe znanosti i istraživanju, najavili su organizatori.

Ove godine Europska noć istraživača provodi se pod sloganom "LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!", a u Bosni i Hercegovini manifestaciju realizira konzorcij Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, potpora istraživačima i promocija dostignuća domaćih znanstvenika, inovatora i poduzetnika, te poticanje mladih da razmisle o znanosti kao potencijalnoj karijeri.

Europska noć istraživača pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od 2014. godine "Noć istraživača" je postala "Europska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle godine Europska noć istraživača obilježena je u 342 grada širom Europe.

Bosna i Hercegovina produžila se 2012. godine, a ove godine, pored Mostara, Europska noć istraživača održat će još u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju i Brčkom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Evropske noći istraživača BiH 2019' bit će održane 27.septembra

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom