Svijet     | 24.09.2018. 19:50 |

Netanyahu: Isporuka sistema S-300 Siriji opasna po regiju

FENA Internet

JERUZALEM/MOSKVA, 24. septembra (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će snabdijevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regiji, prenosi Reuters saopćenje iz Netanyahuovog kabineta.

Navodi se da je u telefonskom razgovoru obavljenom ubrzo nakon što je Rusija objavila da će u roku od dvije sedmice opskrbiti Siriju raketnim sistemom zemlja-zrak S-300, Netanyahu također kazao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu sigurnost i interese.

Prethodno je Kremlj objavio da su Putin i Netanyahu razgovarali o razmještanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

"Putin je rekao Netanyahuu da ruske akcije imaju za cilj da zaštite svoju vojsku", navodi se u saopćenju Kremlja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je ranije da će sirijske oružane snage primiti u roku od dvije sedmice moderni sistem raketne odbrane S-300, sposoban da presretne sredstva za zračni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko zračnih meta.

“Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje sigurnosti ruske vojske u Siriji”, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra zračne snage Izraela.

Ovu odluku Rusije kritizirao je SAD čiji je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio da isporuka takvog naoružanja predstavlja "značajnu eskalaciju" ionako već visokih tenzija u regiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Scholz neće čestitati Putinu izbornu pobjedu

Ukrajina oborila 17 od 22 ruska drona iznad devet ukrajinskih regija

Borrell: Izrael koristi glad kao oružje rata

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti