Kultura     | 24.09.2018. 16:35 |

'Prodani smijeh' BNP-a Zenica otvara 23. susrete pozorišta lutaka BiH u Bugojnu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica "Prodani smijeh", reditelja Darka Kovačovskog, danas otvara 23. susrete pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu.

Bosansko narodno pozorište Zenica je u svojoj 68 godina dugoj historiji na Festivalu lutkarstva u Bugojnu prvi put nastupilo davne 1980. i od tada gotovo u kontinuitetu bilježi svoja učešća na Susretima pozorišta lutaka.

Predstava "Prodani smijeh" nastala je po motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proba svoj osmijeh. U susretu sa starim gradskimsSatom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a Zenica: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

BNP Zenica je s predstavom "Prodani smijeh", nakon njene premijerne izvedbe početkom prošle sezone, ostvarilo značajan broj festivalskih učešća i gostovanja u Subotici, Mostaru, Sarajevu i Kaknju. Nakon festivalskog učešća u Bugojnu, "Prodani smijeh" će u zadnjoj sedmici septembra biti izveden u Teatru za djecu i mlade Skoplje, kao i na Maloj sceni Nacionalnog teatra Bitolj u Makedoniji, najavljeno je iz BNP Zenica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!