Kultura     | 24.09.2018. 14:51 |

Otvorena izložba 'Džemaludin Čaušević: prosvjetitelj i reformator'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Izložba "Džemaludin Čaušević: prosvjetitelj i reformator" otvorena je u izložbenom prostoru Galerije Općine Novi Grad, čime je obilježeno osamdeset godina od smrti istaknute ličnosti koja je ostavila neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj historiji, kulturi i politici.

Izložba je organizirana zajedničkom saradnjom Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo, u okviru projekta "Ime moje škole", a bit će otvorena do 5. oktobra.

Glavni eksponati izložbe su bronzana bista Džemaludina Čauševića, djelo najznačajnijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, originalno izdanje "Kur'an Časni: prevod i tumač" iz 1937. godine i izdanja periodika sa početka 20. stoljeća u kojima je Čaušević objavljivao tekstove. 

Izložbu je otvorila direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić, a prisustvovali su i učenici Osnovne škole koja od 1994. godine nosi ime velikana Džemaludina Čauševića.

- Ovom postavkom željeli smo pokazati i predstaviti kako je Džemaludin Čaušević bio jedna od najistaknutijih ličnosti sa početka 20. stoljeća, čovjek koji je bio veliki reformator, prosvjetitelj, čovjek koji je svoje ideje sprovodio u djela, zalagao se za reforme i prava u obrazovanju - istakla je Rizvanbegović. 

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju.  

Od 1903. do 1905. nastavnik je arapskog jezika u Velikoj Gimnaziji u Sarajevu, kada je izabran za člana Ulema-medžlisa. Iste godine napravio je konačnu reformu arebice za potrebe pisanja bosanskim jezikom. Izabran je za reisu-l-ulemu 1913., a svečano ustoličen naredne godine. Ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik.

Knjiga naslovljena "Kur'an Časni: prevod i tumač" objavljena je 1937. - godinu dana prije Čauševićeve smrti. U listu Novi behar (1938) navodi se kako mu je obavljena 'impozantna dženaza kakve Sarajevo ne pamti', saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo