Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 13:47 |

Početak realizacije dva projekta GFC-a vrijednosti 125 miliona dolara (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Predstavnicima državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti danas su u Sarajevu predstavljena dva nova projekta čiji je osnovni cilj ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Radi se o projekima koji su jako važni za BiH  - "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika" i "Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene u klimatski osjetlјivim sektorima" (NAP). Ukupna vrijednost projekata uz sufinansiranje bh. institucija je 125 miliona dolara, a implementirat će ih Razvojni program UN-a (UNDP) u partnerstvu s domaćim institucijama.

- Oba projekta se finansiraju iz Zelenog klimatskog fonda (GFC), za jedan projekt je osigurano 17,3 miliona dolara, a za drugi tri miliona dolara. Iznos sufinansiranja ovih projeketa dolazi sa različitih nivo vlasti u BiH u ukupnom iznosu od oko 105 miliona dolara – izjavio je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.  

Oko 70 posto javnih objekata u BiH je, po njegovim riječima, projektovano i građeno prije 30 godina kada se nije mnogo vodilo računa računa o energetskoj efikasnosti.

-  U okviru projekata će se raditi na rekonstrukciji oko 430 javnih objekata (u periodu 2018 - 2025), a sredstva dolaze iz  GFC uz  sufinansiranje sa različitih nivo vlasti u BiH. Kada je riječ o ovakvim investicijama, povrat na investicije ostvaruje se u periodu od tri do pet godina i vrijedi ulagati u obnavljanje zgrade u skladu sa EE – dodao je  Khoshmukhamedov.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić je kazao da će  ovaj projekt pružiti doprinos s obzirom na obaveze BiH kada je riječ o izradi energetsko klimatskog plana za 2020 – 2030 godine sa projekcijama do 2050.

- Ovo je obaveza koja je bazirana na ugovoru o Energetskoj zajednici gdje je inkorporiran Pariški sporazum koji ima utjecaja na smanjenje emisija CO2 - kazao je Softić napominjući da se radi o sistemskom rješavanju problema, odnosno iznalaženju adekvatnih rješenja za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, kao i drugih izazova.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić je kazao da je  projekt izrade Nacionalnog plana adaptacije izuzetno važan s obzirom da će kroz projekat biti izrađeni planski dokumenti koji će dati konkretne smjernice kako da se djeluje u smislu ublažavanja klimatskih promjena.

 - Ova dokumentacija bi trebalo da nam pomogne da u narednom periodu obezbjedimo dodatna grant sredstva, kako bi smo povećali investicije u ovoj oblasti, a posebno u sektoru voda i poljoprivrede, gdje je ključno da ublažimo uticaj klimatskih promjena - dodao je Jokić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić je istakao izuzetno dobru saradnju s UNDP-om kao i drugim parterima u realizaciji projekta.

- Kreirali smo EMIS platformu koja je obuhvatilo 3.500 objekata, uspješno smo realizovali mjere zaštite, odnosno energetske efikasnosti na više od sto objekata, a uglavnom se radi o zdravstvenim ustanovama, vrtićima, osnovnim školama. Treba još naglasiti da smo na taj način uspjeli uštediti 55 posto energije u tim objektima. Uspostavljen je Revolving fond koji je sa nultom kamatnom  stopom, a koji pomaže takve ustanove, kao  i industrije - naveo je Čibukčić.  

 

Više na:

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2173

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MAKELDwn1Rnz6yz1DySSQI7kTpbcc5Z9?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo