Kultura     | 24.09.2018. 13:45 |

Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. rujna (FENA) - Prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru završeno je u subotu, 22. rujna, a tijekom pet dana trajanja manifestacije Grad na Neretvi bio je središte akademske knjige, čitanja, znanosti i znanja.

Znanstvenu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji - izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi - odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH.

"Ovom manifestacijom pokušali smo osnažiti i približiti javnosti značaj znanstvenog izdavaštva u BiH, uopće izdavaštva, i mislim da smo uspjeli. Po prvi put i na jednom mjestu, okupili smo znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i druge zainteresirane. Vjerujem da su izlagači kvalitetno iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za poslovne sastanke i suradnju, za razmjenu znanja i iskustava, ali i za promociju znanja i znanosti, u prvom redu akademske knjige, čineći je dostupnom što većem broju građana", izjavila je u povodu završetka manifestacije federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Ministrica je zahvalila svim izlagačima i partnerima na doprinosu u stvaranju te sajamske priredbe, s ciljem promoviranja i populariziranja akademske knjige, znanja i znanosti.

"Naše su namjerne ozbiljne da ovaj Salon preraste u tradicionalni događaj, koji će se u sljedećim godinama poboljšavati, po svim mjerilima. Ocjene izdavača su pozitivne i već bilježimo interes i drugih da sudjeluju u ovom jedinstvenom znanstvenom događaju", kazala je federalna ministrica.

Dodala je kako je sve pohvale dobio i tzv. akademski vlak, koji je prevezao u Mostar zainteresirane akademske radnike i studente iz Zenice, Sarajeva i Konjica.

"Stoga ćemo već od sljedeće godine, na ovaj ili sličan način, nastojati uvezati i druge univerzitetske gradove", kazala je Dilberović.

Inače, prvo izdanje Salona knjige održavalo se u Mostaru od 18. do 22. rujna, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Zajednice nakladnika u BiH. Izvršni organizator manifestacije bio je University Press.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'