Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 13:26 |

Radionica u Sarajevu - 'Priprema aerodroma za slučaj katastrofe'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA9 -  „Priprema aerodroma za slučaj katastrofe (Get Airports Ready for Disaster - GARD)“ tema je radionice koja se održava  od 24. do 28. septembra u Sarajevu.

Četverodnevna obuka i program procjene će rezultirati sastavljanjem akcionog plana za slučaj katastrofe koji je posebno prilagođen Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Cilj radionice je ojačati otpornost na  katastrofe, izazvane prirodnim opasnostima, (poplave, klizišta, zemljotresi, toplotni udari, suše i požari), u kojima aerodromi igraju ključnu ulogu u prijevozu humanitarnih timova i robe koja se dostavlja kao pomoć ljudima u stanju potrebe.

Deutsche Post DHL grupa i UNDP sa zvaničnicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, predstavnicima vojske i drugih organa uprave te stručnjacima za humanitarno djelovanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, predstavit će međunarodno priznati program obuke pod nazivom „Priprema aerodroma za slučaj katastrofe“ (GARD). 

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov smatra da je uspostavljanje infrastrukture koja je otporna na katastrofe, što uključuje i aerodrome koji su pripremljeni za slučaj katastrofe, od ključnog  značaja za spašavanje života i smanjenje ekonomskih gubitaka.

- Neophodno je osigurati bolju pripravnost svih institucija koje moraju brzo reagirati kada dođe do katastrofe i koordinirati djelovanje – kazao je Khoshmukhamedov.

Direktor humanitarnih poslova za Deutsche Post DHL grupu Chris Weeks je istakao da je Međunarodni aerodrom Sarajevo strateški važan aerodrom u slučaju prirodne katastrofe, te da su uprave aerodroma iz Armenije i Kazahstana već prošle GARD obuku i stoga su dobro pripremljene za povećan obim avionskog saobraćaja.”

Više od 25 službenika i stručnjaka će učestvovati na četverodnevnoj GARD radionici koju će održati eksperti Deutsche Post DHL grupe i UNDP-a.

Tokom programa, učesnici i treneri će procijeniti postojeći nivo pripravnosti na aerodromu, provesti vježbe obuke i izraditi konkretne preporuke kao i individualni akcioni plan da bi osigurali pripravnost aerodroma za eventualnu buduću katastrofu.

Do sada su GARD radionice održane na više od 43 aerodroma u Armeniji, Bangladešu, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Ekvadoru, Indiji, Indoneziji, Jordanu, Libanu, Makedoniji, Maldivima, Nepalu, Panami, Peruu, Filipinima, Sejšelima, Šri Lanki i Turskoj.

Deutsche Post DHL grupa besplatno osigurava GARD trenere i materijale za obuku dok UNDP rukovodi implementacijom projekta i olakšava koordinaciju sa državnim organima i vladinim ministarstvima. Logističke i troškove organizacije GARD obuke u potpunosti snosi UNDP uz finansijski doprinos Vlade Njemačke. 

Interventni timovi su uspostavljeni u saradnji sa Uredom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA). Oni predstavljaju međunarodnu mrežu koja uključuje više od 400 volontera koji su svi posebno obučeni uposlenici Deutsche Post DHL grupe, saopćeno je iz UNDP-ija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'