Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 12:59 |

Cvijanović-Bo: Proširuje se ekonomska i kulturna saradnja RS i NR Kine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24.septembra (FENA) –Saradnja Republike Srpske sa Narodnom Republikom Kinom je na izuzetno visokom nivou i kontinuirano se radi na njenom proširenju, na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu, rečeno je danas na sastanku predsjednice entitetske vlade Željke Cvijanović i ambasadorice Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovoini Chen Bo.

Tokom sastanka u Banjoj Luci je naročito naglašena dobra saradnja u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata koja je dovela do sve veće zainteresovanosti kineskih kompanija za ulaganje u RS, saopćeno je iz entitetske vlade.

Sastanak je održan uoči potpisivanja Protokola o prijemu Nacrta prijedloga projekta izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje i Vukosavlje – Brčko, kao dijela mreže autoputeva na teritoriji RS, između Javnog preduzeća „Autoputevi RS“ i konzorcijuma kineskih kompanija koje predvodi „Sinochem Capital Co Ltd“. 

Cvijanović je istakla da je, na osnovu pozitivnih iskustava sa kineskim investitorima, RS otvorila vrata kineskim partnerima i iskazala interes za nastavak uspješno započete saradnje u izgradnji putne infrastrukture, energetskom sektoru, kao i informacionim tehnologijama.

Predsjednica entitetske vlade i ambasadorica Narodne Republike Kine razgovarale su i o drugim aktuelnim temama u RS i BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo