Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 12:27 |

Pendeš u nastupnu posjetu primila ambasadora Velike Britanije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primili su danas u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda.

Pendeš je Fieldu zaželjela dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i čestitala  stupanje na novu dužnost, te je izrazila nadu i očekivanja za nastavak uspješne saradnje u oblasti odbrane između dviju zemalja u narednom periodu.

Field je informiran o aktivnostima MO i OSBiH na putu ostvarenja strateških ciljeva i što skorijeg aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), a bilo je riječi i  o rezultatima u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, rješavanju viškova naoružanja i municije, borbi protiv korupcije u sistemu odbrane, implementaciji Rezolucje UN-a 1325, kao i doprinosu Bosne i Hercegovine i učešću bh. pripadnika u operacijama podrške miru u okviru NATO-a, UN-a i Evropske unije.

Pendeš je pohvalila dobru dosadašnju bilateralnu saradnju BiH i Ujedinjenog Kraljevstva s posebnim naglaskom na podršci školovanju naših kadrova u centrima za obuku i vojnim univerzitetima i akademijama u Velikoj Britaniji, kao i podršku Projektu odabira i školovanja mladih oficira iz civilstva i jačanju sopstvenih kapaciteta za školovanje i obuku pripadnika OS BiH.

Tokom sastanka razgovaralo se i o načinu saradnje i podrške Velike Britanije u oblasti odbrane u narednom periodu, gdje je načelnik ZŠ OSBiH, general Mašović, iznio planove i ideje o proširenju ove saradnje, a na temelju razgovora s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Velike Britanije koje je on imao tokom prošlonedjeljne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Field je iskazao podršku procesu integracija BiH u euroatlantske strukture i opredjeljenje njegove vlade da do kraja podrži napore Bosne i Hercegovine na tom putu, te istaknuo kako i on lično i vlada njegove zemlje ostaju u potpunosti opredijeljeni da maksimalno podrže i BiH, ali i Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH kako bi u potpunosti dostigli potrebne standarde i spremni dočekali punu integraciju u NATO i Evropsku uniju.

U pratnji ambasadora Fielda sastanku je prisustvovao i odbrambeni ataše Velike Britanije u BiH, pukovnik Jonathan Williamson, saopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'