Stranačke aktivnosti     | 24.09.2018. 12:00 |

Saopćenje za javnost DF

FENA Saopćenje

Sead Milavica, nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo, o izboru policijskog komesara: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno 

„Činjenica je da je problem sigurnosti i nepovjerenja u policijske strukture zavladao u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani izražavaju ozbiljne sumnje da se pojedine istrage ne provode potpuno profesionalno i da su pod utjecajem političkih elita“, navodi Milavica.

„Pored očito sporog rada sudova i tužilaštava, građani više nisu sigurni niti da će istražne radnje koje se poduzimaju biti u funkciji otkrivanja istine i počinioca najgorih krivičnih djela. Puno je toga pod upitnikom. Građani pravdu doživljavaju selektivnom. Kako bismo spriječili svaku sumnju da se politika miješa u policijski posao, potrebno je izmijeniti postojeću zakonsku regulativu na kantonalnim i višim nivoima i do policijskog komesara doći voljom građana, birajući između nekoliko kandidata čije će kandidature za uži izbor ponuditi stručna tijela, na osnovu znanja i stečenog iskustva“, dodao je Milavica. 

„Ovakav način izbora policijskog komesara putem glasanja građana Kantona Sarajevo mogao bi zaživjeti uporedno s narednim lokalnim izborima, kako sama procedura izbora ne bi građane Kantona dodatno koštala. Nadzor nad radom policijskog komesara bi se temeljio na dosadašnjem načelu djelovanja uz veći upliv struke i precizna mjerenja učinkovitosti u skladu sa evropskim sigurnosnim standardima“, pojasnio je Milavica svoj prijedlog.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana