Najave     | 24.09.2018. 11:55 |

Svjetski dan farmaceuta sutra se obilježava u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Predstavnici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine, JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutskog fakulteta sutra će obilježiti Svjetski dan farmaceuta na druženju sa građanima ispred Centralne apoteke JU Apoteke Sarajevo.  

Tom prilikom bit će vršena određena mjerenja, kao i provedena anketa o tome koliko je stanovništvo upoznato sa raznim aspektima spomenutog zanimanja.

Također, s namjerom da se ukaže na nezaobilaznu ulogu farmaceuta u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva na Farmaceutskom fakultetu Univeziteta u Sarajevu bit će organiziran okrugli sto.

Cilj ovih aktivnosti je i širi dio javnosti upoznati da se posao farmaceuta ne svodi samo na izdavanje lijekova u apoteci, nego osobu koja je dovoljno kompetentna i obrazovana da se s punim pravom bavi i naučno-istraživačkim radom, edukacijom stanovništva i kolega, kreiranjem i proizvodnjom lijekova, biohemijskim, kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima, te menadžmentom i marketingom.

Ovogodišnja tema "Farmaceut-vaš ekspert za lijekove" je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i saradnja na relaciji farmaceut-pacijent i farmaceut-ostali zdravstveni profesionalci. 

Svaki dan je tri miliona apotekara i farmaceutskih naučnika širom svijeta prisutno kao partner pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima i naučnicima. 

Provedene analize pokazuju da se 13 posto posjeta apotekama završava samo davanjem savjeta (bez prodaje bilo kojeg proizvoda), naglašavajući da farmaceuti predstavljaju najdostupniju mrežu zdravstvenih profesionalaca, koji širom svijeta imaju i najviše povjerenja pacijenata.

Svjetski dan farmaceuta 2009. godine utemeljila je Međunarodna farmaceutska federacija (FIP, The International Pharmaceutical Federation). Sa više od 122 članice Organizacije i 4.000 pojedinačnih članova, FIP predstavlja i služi gotovo dva miliona praktičara i naučnika širom svijeta, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Farmaceuti: Od dizajna lijekova do uspješnog tretmana bolesti

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu