Ekonomija     | 24.09.2018. 11:14 |

Produžen konkurs za besplatan mentoring za subjekte male privrede u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta produžilo je javni konkurs za "Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede" do 12. oktobra ove godine.

Za ovaj projekat Ministarstvo je obezbijedilo 50.000 KM, dok će ukupan budžet za pružanje standardizirane usluge mentoringa u 2018. godini po jednom poduzeću biti maksimalno 1.000 KM.

Usluga mentoringa je besplatana za mala i srednja poduzeća u Federaciji BIH, a ima za cilj pružanje podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih poduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizirani set usluga (SSU) realizuje se preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlašćene mentore.

Svim zainteresovanim subjektima male privrede bit će besplatno na raspolaganju stručna osoba - mentor koja provodi u direktnom kontaktu i radu sa odgovornom osobom poduzeća, određeni broj sati - 50 po korisniku i to u prostorijama korisnika. Odgovorna osoba i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekat razvoja.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Pravo da podnesu prijavu imaju subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja u ovom javnom konkursu.

Javni konkurs i drugi prateći dokumenti dostupni su na internet stranici Ministarstva, www.fmrpo.gov.ba. Za detaljnije informacije pisati Ministarstvu na e-mail: grant2018@fmrpo.gov.ba, saopćeno je. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo