Stranačke aktivnosti     | 24.09.2018. 10:16 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Povodom posljednjeg ispada Milorada Dodika koji je najavio da će tužiti visoke predstavnike u BiH, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da visoki predstavnici zbog kršenja međunarodnog sporazuma i neizvršavanja dužnosti moraju snositi konkretnu odgovornost.

„Visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini svojim neradom ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum već više od decenije. To čine izbjegavanjem vršenja obaveza propisanih ovim međunarodnim sporazumom, naročito u odnosu prema separatističkom, antiustavnom i antimirovnom djelovanju Milorada Dodika i njegovih jataka na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS,“ naglašava Bećirović.

„Napominjem da u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik u BiH ima jasna ovlaštenja i međunarodnu obavezu da osigura i nadzire provedbu Ustava BiH. S obzirom da ima ovlaštenja i obavezu da razrješava političke dužnosnike i izriče sankcije političarima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, to ga čini pravno najmoćnijim političkim dužnosnikom u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međutim, umjesto da je naša država dobila ono što je potpisala u Dejtonu, a to je jak međunarodni institut koji štiti cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, imamo visokog predstavnika u dubokoj višegodišnjoj hibernaciji,“ dodao je Bećirović i zaključio:

„Međunarodno priznata država Republika Bosna i Hercegovina nije u Dejtonu potpisala da ima skupo plaćenog stranca koji će iskazivati zabrinutost i deklarativno se zgražavati nad kršenjem ljudskih prava i zakona. To može činiti svaki građanin ove zemlje. Uloga visokog predstavnika je implementacija domaćih i međunarodnih pravnih normi i sankcionisanje onih koji podrivaju njihovu provedbu i sam ustavni poredak države. Nažalost, suprotno međunarodnom sporazumu, visoki predstavnik je svoju funkciju sveo na povremeno izražavanje emocija o stanju u državi. Za funkciju koju obnaša, to nije dovoljno, nije moralno i suprotno je pravnom okviru na osnovu kojeg radi.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'