Kultura     | 24.09.2018. 08:52 |

Film iz BiH o mladima oboljelim od raka na Dubrovnik Film Festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Dokumentarni film "Velika Bijela Kuća" mreže mladih liječenih od raka "Mladice", koji djeluju u sklopu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", uvršten je u službeni takmičarski program ovogodišnjeg Dubrovnik Film Festivala.

"Velika Bijela Kuća" je dokumentarac u kojem osobe na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je način da se pokaže kako snovi mogu biti ostvareni. U cjelosti je autorski rad članova MladiCa, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić, a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival bit će održan od 18. do 21. oktobra, a dio ekipe filma je pozvan da bude gost festivala.

Takmičarski program je organiziran u dvije dobne kategorije (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri prema godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film, dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih zemalja, uz dobnu granicu od 20 godina, mora omogućiti, unaprijediti i poticati filmsko stvaralaštvo kod mladih.

Dubrovnik svake godine u vrijeme festivala ugosti veliki broj djece iz različitih zemalja i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života, ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe koje ih nadahnjuju i s kojima se, s pravom, mogu pohvaliti, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana