Kultura     | 23.09.2018. 21:15 |

Međunarodni festival Četiri godišnja doba književnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Udruženje umjetnika Planet Poezija bilo je  domaćin jesenskog dijela Međunarodnog festivala „Četiri godišnja doba književnosti“.

Cilj održavanja festivala je, kako je to i zamišljeno, povezivanje umjetnika iz jugoistočne Evrope, razmjena ideja i promocija književnog stvaralaštva koje je vrijedno pažnje, a podrazumijeva učešće etabliranih književnika, ali i onih čije bi djelo ostalo neprimijećeno.

Festival pod nazivom „Jesen i Sarajevo - Poetika prostora“ ponudio je nastupe izuzetnih ljudi i umjetnika koji su u Sarajevo doputovali iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, saopćeno je iz Udruženja Planet Poezija.

Direktorica festivala književnica Tamara Čapelj otvorila je zvanično prvi dan književnih susreta. Dvodnevne programe u galeriji Colllegium Artisticum moderirale su pjesnikinja Maja Malešić i Jasminka Hamza.
Organizator je za posjetioce pripremio nastup muzičara, duet Enes Ibričević na gitari i Suzana Vinković na violini, koji su repertoarski izvodili djela od klasike do popularnih šansona. Dah jazz štimunga unio je briljantni saksofonist iz Zagreba Hajrudin Pašalić.

Ono što je spajalo prisutne književnike tokom dva oficijelna nastupa bila je poezija, koja je bila tematsko težište sarajevskog dijela festivala. Prvi dio programa bio je koncipiran tako da su pjesnici u deset minuta predstavili svoju poeziju, dok su u drugom i trećem dijelu učesnici čitali po jednu pjesmu.

Desetominutno kazivanje poezije u Sarajevu bilo je rezervisano za Dražena Katunarića i Marijana Grakalića iz Hrvatske, Julijanu Balaban i Vladimira Vukovića iz Srbije, Iztoka Osojnika iz Slovenije, Katarinu Sarić iz Crne Gore, te Ljubicu Ostojić i Asmira Kujovića iz Bosne i Hercegovine.

Sarajevskoj publici su se predstavili još i Lidija Puđak, Ksenija Kancijan, Marijana Mrvoš, Rafaela Božić iz Hrvatske, Goran Matić iz Srbije, te domaći pjesnici: Viktor Majić, Jasmina Hanjalić, Šefik Daupović, Goran Vrhunc, Anes Oručević, Rasim Pršte, Nejla Bihorac, Snežana Kuntoš-Trobok, Ifeta Hrnjić, Maja Malešić, Dževad Hadžihasanović, Emir Porović i Tamara Čapelj.
Nezaboravne trenutke multimedijalnog poetskog performansa priredili su Ljubica Ribić i Milan Novak, specijalni gosti festivala iz varaždinskog Impulsa poezije.

Gostujući književnici su tokom trodnevnog boravka u glavnom gradu BiH obišli brojne kulturne i turističke znamenitosti Sarajeva, među kojima Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Baščaršiju, galeriju Isfahan itd.

Sljedeće okupljanje umjetnika planirano je za početak zime u Srbiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom